Petit Verdot

Herkomst

De Petit Verdot is een blauwe druivensoort die tot één van de beste van de wereld behoort. Van oorsprong komt de druif uit de Médoc en wordt hier vooral aangeplant in de Margaux, waar de bodem tot lichtere wijnen leidt en daarom de extra tannines en diepe kleur van de Petit Verdot nodig hebben. Hij wordt voornamelijk gebruikt in kleine hoeveelheden om rode wijnen iets meer kracht, diepgang en substantie te geven. De druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het regelmatig dat deze niet tot volle wasdom komt.  

In Italië wordt deze druif ook aangeplant in de Bolgheri streek, om de typische Bordeaux-blends wijnen te maken. Avontuurlijke wijnmakers uit de Bolgheri maken Top-wijnen met hoofdzakelijk de Petit Verdot. Men vindt vandaag de druif terug in de Bordeaux, Languedoc-Roussillon, Spanje, Californië, Australië, Chili en Zuid-Afrika.

Herkenbare aroma's

Qua smaak lijkt de Petit Verdot op de syrah, namelijk kruidig, vol en complex. De druif bevat daarbij ook nog veel tannines waardoor de wijnen vaak een lange bewaartijd hebben.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Petit Verdot druif.