Picolit

Herkomst

Picolit is een witte druivensoort uit het noordoosten van Italië, voornamelijk uit de regio Friuli. Deze druif heeft arme, vulkanische grond nodig om goed te gedijen. Deze druif was al gekend door de Romeinen en de wijn op basis van de Picolit was in de 18e eeuw erg geliefd aan de hoven van Oostenrijk, Rusland, Nederland, Frankrijk en het Vaticaan.

Deze druif geeft een bijzonder lage opbrengst mits de bloei in het voorjaar slecht op gang komt. Het zal dan ook niet verbazen dat de naam van de druif komt van het Italiaanse woord "piccolo", wat klein betekent. Dit is ook de reden dat de druif niet grootschalig wordt aangeplant. Van deze druif wordt 'passito' gemaakt en dat is een Italiaanse term die gebruikt wordt voor natuurlijk zoete wijnen die gevinifiëerd worden op basis van ingedroogde druiven.

Er staan in totaal nog maar enkele tientallen hectaren van deze druif aangeplant op de Colli Orientali di Friuli tegen de Sloveense grens. De kwaliteit van deze dessertwijn wordt door velen vergeleken met Sauternes.

Herkenbare aroma's

De aroma's van de wijn zijn abrikozen en perzik. De zoete wijnen hebben een zeer complexe neus van honing, gedroogde vijgen, vanille en bloemen.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Picolit druif.