Pignolo

Herkomst

De Italiaanse Pignolo druif is zeer zeldzaam. De Pignolo groeit in Friuli, in het uiterste noordoosten van Italië. Aan het begin van de twintigste eeuw leek hij uitgestorven. Totdat de abdij van Rosazzo een rij van Pignolo in de wijngaard aantrof, die wonderwel van de druifluis epidemie die eind negentiende eeuw bijna alle Europese wijngaarden verwoestte, had overleefd. In 1973 plantte Girolamo Dorigo voor het eerst weer pignolo aan. De druif wordt nu als mono-cépage en als blendpartner gebruikt in de DOC Colli Orientali del Friuli.


Herkenbare aroma's

De compacte trossen hebben kleine ronde druiven met een stevige schil. Dat het ras nog steeds niet echt populair is kan men ook wijten aan de beperkte opbrengst. De wijn echter is zeer bijzonder. Het zijn massieve, donkerkleurige wijnen met donker rood fruit als pruimen, zwarte bes en kers, ze zijn tannine- en zuurrijk en kunnen mede daardoor goed ouderen.

Wijnen

De Pignolo geeft stevige rode wijnen, met flinke tannine en intens fruit van rode kersen en rijpe pruimen. Ze krijgen meestal een houtrijping en kunnen uitstekend ouderen.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Pignolo druif.