Pinot Grigio

Herkomst

De Pinot Grigio is een druivensoort die een  mutatie is van de bekende druivensoort Pinot Nero. Hoogstwaarschijnlijk komt de Pinot Grigio oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk maar hij komt nu veelvuldig voor in de Elzas, Duitsland en Italië, waar hij grootse wijnen voort brengt.

De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. De Pinot Grigio heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Pinot Grigio furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Ruländer en Grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d'Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen. In Hongarije heet de druif szürkebarát. Ook is de druif bekend als Grauer Mönch, wat hetzelfde betekent.

Herkenbare aroma's

De kleur van de schil is grijs in plaats van rood. De schillen bevatten echter weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn. Hij geeft veel kleur aan de wijn, meer dan alle andere witte druivensoorten, maar heeft ook een uitdrukkelijk en geraffineerd parfum. Het brengt wijnen voort met een hoge concentratie aan suiker en aroma’s zoals exotische en gedroogde vruchten, ook florale aroma's zoals jasmijn of wilde rozen.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Pinot Grigio druif.