Poggio Trevalle

Poggio Trevalle

 

Regio : Poggio Trevalle ligt in Campagnatico in de provincie Grosseto in Zuid-Toscane.

Productie : 80.000 flessen

Label : Organic (Certified)

Wijngaarden : 14ha 

Website : http://www.poggiotrevvalle.it

 

 

 > klik hier voor de wijnen van Poggio Trevalle.

Poggio Trevvalle ligt in Campanatico, in de buurt van Grosseto en produceert de DOCG Morellino di Scansano. In het hart van de Maremma is dit gebied vooral bekend geworden door de Bolgheri wijnen sinds eind vorige eeuw, maar reeds lang daarvoor is er in de regio van Scansano een lange traditie van wijnmaken met vooral de Sangiovese in de hoofdrol.

Het was ook geen nieuw idee vorige eeuw om cabernet of andere rassen te gaan aanplanten in de Toscaanse wijngaarden, dat werd reeds eeuwen gedaan. (Nieuw was wel het gegeven dat Tenuta San Guido Bordeaux wijnen zonder Siangiovese begon te maken eind jaren '60.) Feit is echter dat het in de overlevering niet meer altijd geweten was welke mengeling van druivensoorten op één wijngaard werden gepland.

Umberto Trevvalle is de wijnmaker en bezieler van Poggio Trevalle, en runt samen met zijn broer het wijndomein. Afkomstig uit het zuiden van Italië zijn ze met hun passie in Toscane neergestreken.

In totaal hebben ze 14 hectaren wijngaarden die op Biologische wijze zijn bewerkt. Het domein is opgedeeld in verschillende percelen. De densiteit bedraagt 3000 wijnstokken voor de oude wijngaard, en 6000 stokken voor de nieuwe aanplant. De gebruikte snoei-methode is 'Cordon De Royat', waar er een balans wordt gezocht tussen voldoende bladgroei om de fotosynthese te stimuleren en de hoeveelheid schaduw. Deze schaduw beschermt de druiventrossen ook voor de sterke zon die in Zuid-Toscane kan schijnen. Het terrein met zuidelijke oriëntatie zijn aangeplant met nieuwe Sangiovese stokken op een zandbodem. De andere kant van de helling heeft een noordelijke oriëntatie en deze ondergrond bestaat grotendeels uit gesteente waar ook cabernet stokken zijn aangepland. Als derde zijn er nog de Vecchie Vigne, een wijngaard met stokken uit 1973. Beantwoordend aan de appellatie-regels bestaat 85% uit Sangiovese, aangevuld met 15% Cabernet Sauvignon, Grenache (Alicante) en Merlot.

Kunstmatige bewatering is toegestaan in de appellatie. Wat geen overbodige luxe is in een streek waar de klimaat-verandering nu reeds voelbaar is, met als gevolg dat de oogst de laatste jaren een maand vroeger gebeurt vroegere jaren. Gelukkig dat de wijngaarden bij Poggio Trevalle dicht bij de persen en tanks liggen, zodat door de korte tussenperiode er zeer weinig smaakstoffen en aroma’s worden verloren. Umberto gebruikt betonnen vaten die de basis van het karakter van zijn wijnen vormen. Het zorgt voor volle fruitaroma’s mét een mooie structuur die je niet krijgt van stalen tanks. De Sangiovese smaakt zo sappig en fruitig, wat je verwacht van de wijnen uit de Maremma


Umberto experimenteert en innoveert graag, ondermeer door fermentatie te doen met open betonnen kuipen waarin verschillende lagen van druiven (hele druiven gemengd met een laag niet-ontsteelde trossen, waarna weer een laag hele druiven), net zoals ze dat ook in sommige streken in Frankrijk doen. Umberto zoekt steeds verder naar de roots van het wijnmaken, en combineert dat met de know-how van vandaag. Dat zet natuurlijk de samenwerking met de DOCG-wetgeving onder druk, mits deze regels rigide zijn. Mogelijk zal er op een bepaalde dag gekozen moeten worden : binnen de DOCG appellatie blijven of blijven innoveren?

Toch wordt goede Biologische wijn vooral gemaakt in de wijngaard en niet in de wijnkelder. Dat is in grote lijnen het verschil met het conventionele wijnmaken, daar is waar de puurheid ligt.

Umberto legt het zelf zo uit : "We are often asked what is the difference between organic and ‘conventional’ wine. Trying to sum up in a few words, it is to do with the way the soil and vines are treated in the vineyard rather than the way the wine is ‘treated’ in the winery. Ensuring that the soil is kept healthy and naturally fertile not only keeps the vines healthy – producing top quality grapes for a top quality wine – but also encourages micro fauna and flora in the soil and sub-soil. No chemicals are used in the vineyard so no chemicals find their way into the grapes. In the winery we use none of the additives present in conventional wine and often stay well below the permitted levels of sulphites -which are used to prevent premature oxidation of the wine. The end results are wines that reflect their origins – and not the result of chemical tampering!"