Primitivo

Herkomst

De Primitivo is de meest prominente blauwe druif in Puglia, de hiel van Italië. Ze werd daar in de 18e eeuw geïntroduceerd. Ze stamt af van dezelfde Kroatische druif 'Crljenak Kastelanski' zoals de Zinfandel, de druif die in de 19e eeuw in de VS werd geïmporteerd en die in California 10% van de wijngaarden beslaat. Ze zijn genetisch identiek.
Door het gigantische succes van de Zinfandel in d ejaren '80 van de vorige eeuw werden de Primitivo wijnen uit Puglia extra geäpprecieerd vanaf 1990. Die remonte is nog steeds bezig.

Herkenbare aroma's

De wijnen op basis van de Primitivo vallen zeer goed in de smaak omwille van hun intense fruitigheid en zacht karakter (zachte tannines en een medium aciditeit).
De aroma's van de Primitivo variëren van rode bessen en frambozen (koelere gebieden) tot braambes, pruim, anijs en pepernoten (warmere gebieden zoals de biotoop Puglia). Het is zo dat de Primitivo in de zuiderse zon snel rijpt zodat er snel veel natuurlijke suikers worden ontwikkeld zodat je al snel na de fermentatie een flink alcoholgehalte verkrijgt. Door de ervaring slaagt men er steeds beter in dit alcohol gehalte te temperen zodat er voldoende frisheid bewaard blijft om het rijpe fruit te ondersteunen.

Wijnen

Er zijn vele fantastische wijnen te vinden op basis van de Primitivo druif. Wellicht de meest bekende DOC is de Primitivo di Manduria.

Klik hier om de rode wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Primitivo druif.