Refosco

Herkomst

Elk van de twintig wijnstreken van Italië kan heeft wel zijn autochtone druif met unieke aromatische eigenschappen die je bij geen andere druif terugvindt. Friuli in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië, kan zich terecht op de borst kloppen voor haar Refosco, een uniek kruidig en fruitig blauw druivenras dat kwalitatief de laatste jaren bijzonder grote stappen voorwaarts heeft gezet.

Eigenlijk is het niet correct om de Refosco als één ras te vermelden want er bestaan verschillende soorten. Zo zijn er de 'refosco nostrano', de 'refosco d'istria', de 'refosco del terrano' en ten slotte de 'refosco dal peduncolo rosso'. Deze laatste bezit het grootste kwaliteitspotentieel van de vier. Niettegenstaande de verschillende Refosco's in Friuli al staan aangeplant sinds 1700 en ze een lange traditie bezitten, had deze druif vroeger weleens een negatieve perceptie bij vele wijnliefhebbers. Of, beter gezegd, àl de rode wijnen uit Friuli werden geminacht. De reden hiervoor is dat Friuli zich altijd op witte wijnen gefocust heeft en de rode wijnen eerder als bijzaak gecommercialiseerd werden. Denk hier de aanplant op de minst goede percelen bij (de beste werden steevast voorbehouden voor de witte druiven) en je komt natuurlijk uit bij onrijpe wijnen met sterk vegetale toetsen wat het negatieve imago verklaarde.

De 21e eeuw bracht gelukkig stilaan verandering. Refosco wordt nu als een druif met potentieel beschouwd.  Men houdt er nu rekening mee dat refosco een laatrijpend ras is. Er wordt echt geplukt bij volledige rijpheid zodat de aciditeit beter gebalanceerd wordt. Net omwille van zijn inherente frisheid (het bes-achtig karakter en de hoge aciditeit) heeft refosco niet per se nood aan eiklagering. De exemplaren die enkel een roestvrijstalen vat hebben gezien laten zich perfect combineren met antipasti (o.a. bij al de lokale soorten worsten en hammen). De versies die toch enkele maanden eik-lagering ondergaan hebben, tonen zich doorgaans voller en dieper wat hen culinair breder inzetbaar maakt.

Herkenbare aroma's

De Kleur van de schil is paars-blauw. De Refosco bevat medium tannines, is licht bitter, kruidig met lichte vegetale toetsen. De nieuwe generatie refosco's bieden je ook pakken sappig fruit (frisse rode bessen) in een modern smakelijk jasje..

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Refosco druif.