Sagrantino

Sagrantino Michele Moresi

Herkomst

De Sagrantino druif is een autochtone blauwe druif uit de Regio Umbrië, meer bepaald rond Montefalco, en misschien wel de meest iconische.

Mogelijk hebben de Byzantijnse monniken de druif in het verre verleden vanuit Griekenland naar Italië gebracht, anderen zeggen dat Franciscaanse monniken de druivensoort in de Middeleeuwen tot Umbrië hebben gebracht. Misschien vanuit het Midden-Oosten tijdens de kruistochten, of misschien vanuit Spanje. In ieder geval dateert de oudste vermelding in geschreven bronnen van 1549. Sagrantino heeft zich echter nooit verder verspreid. Toenmalige wijnproducenten leken de druif te mijden omwille van haar moeilijke karakter en lage productiviteit.

In de jaren zestig was de Sagrantino dan ook bijna uitgestorven, maar Arnaldo Caprai geloofde sterk in het ras, en de aanplant nam opnieuw toe. Het is niet eenvoudig om topwijn te maken van sagrantino. Enkel wanneer het fruit in de wijngaard een perfecte verzorging krijgt en in optimale rijpheid geplukt wordt, kan je er goede wijn mee maken. Een paar decennia later werden in het stadje Montefalco alle aanwezige Sagrantino-stokken die groeiden aan een oude kloostermuur onderworpen aan een onderzoek en het bleek dat sommige dateerden tussen de 18e en 19e eeuw. Je kan nu nog steeds er een mooi wandeling maken.

Herkenbare aroma's

De Sagrantino-druif heeft een zwart-blauwe kleur. Van nature heeft hij zeer veel tannines, wegens zijn dikke schil en kleine gestalte, in combinatie met krachtige aroma’s van kruiden en donker fruit. De hoge graad van polyfenolen zorgen voor de intense kleur alsook andere componenten. Deze Sagrantino bezit de meeste polyfenolen van alle druiven ter wereld. De term "polyfenolen" duidt op onder meer stoffen die kleur en smaak geven. Maar het meest bekend zijn de bittere tannines die zich in de steeltjes, schil en pitten bevinden.

Wijnen

Slechts drie DOC(G) wijnen bevatten Sagrantino en ze dragen alle drie de naam Montefalco. De naamgeving kan dus verwarrend zijn, daarom is het belangrijk om het verschil goed te kennen. Montefalco Sagrantino (of Sagrantino di Montefalco) is een DOCG sinds 1992, bestaat uit 100% Sagrantino. Hij is droog, intens donker-rood met veel tannines. De Sagrantino moet minimaal 30 maanden verouderen, waarvan minimaal 12 maanden in eiken vaten, alvorens deze op de markt mag worden gebracht. Montefalco Sagrantino Passito (ook een DOCG) is gemaakt van gedroogde druiven op de "recioto"-manier. Montefalco Rosso DOCG is een blend van Sangiovese, Sagrantino (maximaal 15%) en andere druiven zoals Merlot of de meer traditionele Canaiolo. Hij heeft een minimum van 12% alcohol en is meer soepel zodat hij een lekkere passe-partout is voor bij vele gerechten. Het huwelijk tussen Sangiovese en Sagrantino werkt meestal zeer goed, mits ze aan elkaar elegantie en kracht geven.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Sagrantino druif.