Schioppettino

Herkomst

De Schioppettino (ook wel de "Ribolla Nera" genoemd) groeit in het noordoosten van Italië, in de regio Friuli-Venezia Giulia. Hij werd tot nog niet zo lan geleden met uitsterven bedreigd. De druif staat reeds sinds 1273 beschreven in documenten voor de wijnbouw bij rijke families en bleef in Friuli populair tot ongeveer 1850. De beruchte “phylloxera” epidemie deed hem bijna helemaal verdwijnen.

Rond 1960 waren er nog minder dan 100 schioppettino wijnstokken over, verspreidt over het oosten van Friuli. Wijnmaker Paolo Rapuzzi hoorde pas eind jaren 1960 van het bestaan van de Schioppettino en zocht in oude wijngaarden in de regio naar de druif. Hij vond hem en plantte hem aan in zijn eigen wijngaard. Andere wijnboeren volgden zijn voorbeeld en sindsdien is de Schioppettino druif bezig aan een revival, en zijn faam is sterk stijgend.

Herkenbare aroma's

De Schioppettino druif heeft een donkere schil en geeft intens gekleurde wijnen aroma's van van framboos, morello-kers, peper en viooltjes. Een strak mondgevoel en met een medium aciditeit.

Wijnen

De mooiste Schioppettino wijnen komen uit de Colli Orientali di Friuli (de oostelijke heuvels van Friuli, dicht tegen de grens tussen Italië en Slovenië). Deze druif groeit bijzonder goed in de heuvels van de gemeenten Cialla en Prepotto, op minder dan een kilometer van de grens. Schioppettino wijnen uit Prepotto hebben zelfs inmiddels hun eigen DOC classificatie en zijn goed op weg om binnen enkele jaren de eerste rode DOCG in Friuli te worden! 

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Schioppettino druif.