Susumaniello

Susumaniello druif

Herkomst

De Susumaniello is een authentieke blauwe druif uit Puglia, in de provincie Brindisi. Deze druif was bijna helemaal verdwenen, tot in 2010 toen enkele producenten in Salento beslisten er weer wijn van te maken. Susumaniello-wijnstokken hadden een merkwaardige reputatie. Jong produceren ze vaak nogal saaie, flauwe wijnen, maar na tien jaar daalt hun productie sterk wanneer hun smaak ook rijker wordt. Vandaar dat wijnmakers terughoudend waren om deze druif te cultiveren. Rare jongens die Puglianen!

De naam van de druif is afgeleid van 'somarello', een Italiaanse synoniem voor 'ezel'. Vroeger werden ezels gebruikt voor de oogst van de druiven te dragen.

Herkenbare aroma's

Op vlak van smaak en geur-karakteristieken zit de Susumaniello zowat tussen de rassen primitivo en negroamaro in. Minder alcoholisch en rijpere aroma's dan primitivo, méér geparfumeerd dan de negroamaro.

Dat vertaalt zich met krachtige aroma's  van rode bessen, framboos, kers en zwarte bessen, pruimen en tonen van zoethout. 

Wijnen

Vroeger werd Susumaniello voornamelijk gebruikt in blends, maar tegenwoordig worden er vele monocépages gemaakt volgens de trend om oude autochtone druivenrassen het herwaarderen.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Susumaniello druif.