Syrah

Herkomst

De druif Syrah, in een aantal landen Shiraz genoemd, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche.

Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. .

Herkenbare aroma's

Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine. De complexe aroma's variëren van anjers, viooltjes, zwarte kersen, rode en zwarte bessen, wilde kruiden, drop, chocolade, koffie, humus en verschillende specerijen . De afdronk heeft (zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is) een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao. 

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Syrah druif.