Traminer Aromatico

Traminer Aromatico

Herkomst

Vanwege de donkerroze tot blauwroze kleur wordt de Traminer Aromatico ook wel Rode Traminer genoemd, maar er worden normaliter enkel witte wijnen van geproduceerd.

Oorspronkelijk stamt de Traminer Aromatico (of Gewürztraminer) af van de Traminer uit Alto-Adige (Noord-Italië), vernoemd naar het dorpje Tramin. ook de Riesling stamt hiervan af. Hij is tevens ook één van de toonaangevende druivensoorten in de Elza's.

José Vouillamoz, een autoriteit als het gaat over de origine van druivensoorten, is van oordeel dat de Gewürztraminer een aromatische mutatie van Savagnin Rose is, die ook een rozerode schil heeft en die op zijn beurt weer een kleurmutatie is van Savagnin Blanc.

Herkenbare aroma's

Wijnen die gemaakt worden van de Traminer Aromatico zijn specifiek. Ze geven een kruidige en krachtige geur af met een volle smaak van lychees, rozen en zwarte peper. De weelderige geuren durft de wijndrinker soms wel eens afschrikken. 

Wijnen

Van de Traminer Aromatico (of Gewürztraminer) worden markante witte wijnen gemaakt. Ze geven een kruidige en krachtige geur, dito volle smaak waar vaak iets van lychees in te herkennen valt. Traminer Aromatico laat zich goed combineren met kruidige gerechten, zoals de Aziatische keuken.

Alleen mooi rijpe gewürztraminer druiven kunnen mooie Gewürztraminer opleveren. Pas in de laatste dagen voor botrytis wordt de schil zó zacht dat de aroma-stoffen gemakkelijk vrijkomen en in de most komen. Het resultaat is wel dat een goede kwaliteit zich ook vaak vertaalt in een stevig (14% en méér.) alcoholpercentage. 

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Traminer Aromatico druif.