Trebbiano

Herkomst

Plinius had het reeds over de druif onder de naam "tribulanum", die hij aantrof in de regio van Napels en Toscane. Van hieruit is de druif dan zich kunnen verspreiden over heel het Italiaanse grondgebied met uitzondering van de meest noordelijke regio's Aosta, Zuid-Tirol en Friuli.

Trebbiano is een van de meest aangeplante druiven ter wereld en bestaat in verschillende sub-variëteiten. In Italië is deze druif goed voor ruim 1/3 van de productie van witte wijn. De Trebbiano vraagt veel zorg van de producent voordat er een kwaliteits volle wijn van gemaakt kan worden. Dat betekent flink snoeien om lage opbrengsten te krijgen. Recent onderzoek heeft ook uitgewezen dat de Trebbiano verwant is aan de garganega druif die in de Veneto staat aangeplant. Drink je wel eens een glas Saove, dan drink je waarschijnlijk Trebbiano. Je vindt de Trebbiano vooral in de Noordelijke wijnregio's van Italië. 

De Trebbiano d'Abruzzo komt voor in het zuiden van de Abruzzo en is de enige witte druif waarvan in de regio een DOC wijn wordt gemaakt. De wijnen zijn goud van kleur, meestal droog, fruitig en subtiel, met een delicaat aroma en frisse zuren.

De Trebbiano Veronese heeft ook de naam Trebbiano di Lugana of de antieke naam Turbiana. Deze heeft de meeste overeenkomsten met de Verdicchio druif die we vooral kennen uit Le Marche. Het kunnen volle, rijpe wijnen worden met typisch aroma's van mandarijn. Het staat vast dat deze druif niets heeft te maken met Trebbiano uit Toscane (De druif Ugni Blanc, die door het Vaticaan in de 14e eeuw erheen is gebracht.). De Trebbiano Veronese is een krachtige druif en de opbrengsten in de wijngaard zijn nooit hoog.

Trebbiano wordt ook gebruikt voor het maken van de befaamde Aceto Balsamico.

Herkenbare aroma's

De Trebbiano heeft frisse toetsen van rijp fruit. Mits een houtopvoeding verkrijg je specifieke aroma's die neigen naar mandarijn.

Wijnen

Bij lage opbrengsten en oudere wijngaarden kan deze druif ook grote wijn opleveren. 

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Trebbiano druif.