Verdiso

Herkomst

De Verdiso is een witte druif die voornamelijk wordt geteeld in Treviso (Veneto), het noordoosten van Italië. De meest bekende toepassing ervan kennen we in combinatie van de Glera druivensoort bij Prosecco. Tijdens zijn lange geschiedenis heeft Verdiso een reeks aan synoniemen gekregen, zoals Groppeta, Perduti, Verdiga, Verdisa en Verdisa Grossa. De Verdiso is voornamelijk een regionale druivensoort die niet voorkomt buiten de noordoostelijke hoek van Italië, noch ​​in de rest van de wereld.

Herkenbare aroma's

De Verdiso geeft Prosecco een extra aroma, aciditeit en complexiteit. Verdiso gedijt goed op zonnige en droge bodems, waardoor hij prima in de droge heuvels van Conegliano en Valdobbiadene groeit. Ze heeft een hoge zuurgraad, een kenmerkende mineraliteit en een licht bittertje. Gebruikt in Spumante en frizzante verkrijgen we noties van gist en vers brood naast appel en citrus met fijne aroma's van smaken groene peper en blauwdoesem.

Droge wijnen op basis van Verdiso zijn fris met citrustoetsen, aardse aroma's van vijgenblad en rozen. Deze vallen onder de IGT indeling zoals Colli Trevigiani. Verdiso wordt verder nog gebruikt bij de productie van de zoete passito wijn Torchiato di Fregona.

Wijnen

Klik hier om de witte wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Verdiso druif.