Vespaiolo

Herkomst

De Vespaiolo is een typische Italiaanse druivensoort die alleen maar voorkomt in de regio Breganze (Veneto). De naam Vespaiola is afgeleid van het Latijn 'vespa' en verwijst naar de wespen die worden aangetrokken door het hoge suikergehalte in de druiven. Ze rijpen laat in het groeiseizoen, tot eind september.


Herkenbare aroma's

De wijn gemaakt van deze druiven zijn strogeel van kleur met groene nuances en heeft een intense geur van rijp wit fruit en amandelen. In de mond ervaart men frisheid door de aanwezige zuren. Wijnen van de Vespaiolo druif hebben bewaarpotentieel en krijgen na enige jaren rijping een aroma van kweepeer en mooie minerale tonen.

Wijnen

In uitzonderlijke oogstjaren worden de druiven soms op de wijnstok gedroogd tot in januari. Ze kunnen ook eerder worden geoogst om dan verder te drogen in speciale droogkamers, opgehangen aan de plafonds of uitgespreid op matten.

De passito wijnen van Vespaiola worden gekenmerkt door een gouden kleur met aroma's van abrikozen, kamperfoelie en kruiden als resultaat van rijping op eiken kan. De van nature hoge zuurgraad van de druiven behouden een mooie balans met het hoge suikergehalte. De voorbije jaren hebben verschillende producenten in Breganze geëxperimenteerd met de Sauternes-stijl uit Vespaiola, Friulano en andere witte druiven die aangetast worden met Botrytis cinerea.

Terwijl Vespaiola vaak wordt gebruikt om zoete dessert wijnen te produceren kan het ook droog worden gefermenteerd, soms in combinatie met andere druiven en op hout gerijpt.

 

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Vespaiolo druif.