Barbera

Herkomst

De Barbera is een blauwe druivensoort uit Piemonte. Het werd tot voor kort algemeen aangenomen dat dit ras ontstaan was in de heuvels van Monferrato. Maar er zijn sterke aanwijzigingen dat de druif afkomstig is uit de streek rondom Asti, waar deze druif aan het einde van de 18e eeuw wordt beschreven door de Italiaanse botanicus Nuvolone Pergamo. Het duurde echter tot het einde van de 19e eeuw voordat deze variëteit belangrijk werd. Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit ras niet verwant is aan de andere soorten uit Piemonte, dus zal meer onderzoek nodig zijn om de oorsprong van de Barbera te vinden.

In Italië wordt dit ras verbouwd op ongeveer 30.00 hectare. Behalve in de regio Piemonte komt de druif ook voor in de regio's Lombardije en Emilia-Romagna. Buiten Italie vinden we aanplantingen in Californië (7.000 hectare), Argentinië (900 hectare), Slovenië (150 hectare) en Zuid-Afrika.

Herkenbare aroma's

Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine-gehalte.

Wijnen

Lang werd Barbera als een tweederangs druif beschouwd. Sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw is men in toenemende mate kwaliteitswijnen van deze druif gaan maken. De Barbera d'Asti en de Barbera Monferrato Superiore hebben de DOCG status terwijl de Barbera d'Alba en de Barbera Monferrato beiden de DOC status hebben. Hoge opbrengsten genereren heel lichte en dunne wijnen, maar wordt de opbrengst laag gehouden dan worden kostbare wijnen gemaakt die door hun lageren op eikenhouten vaten, jaren bewaard kunnen worden.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Barbera druif.