Centesimino

Herkomst

Centesimino (locaal ook Sauvignon Rosso genoemd) is een zeer zeldzame druivensoort uit Emilia-Romagna die herontdekt werd in de vorige eeuw door Peter Pianori. Hij vond de wijnstokken in een stadstuin in Faenza, waar de stokken door hoge muren beschermd zijn gebleven tegen de phylloxera luis en zo de vernietigende epidemie konden overleven. Als druivensoort is de Centesimino druif sinds de 17e eeuw bekend. De druif wordt nu verbouwd op de heuvels voor Faenza, het gebied rondom de toren van Oriolo. In het jaar 2004 werd de Centesimino toegevoegd aan het nationale register van druivenrassen van Italië (Registro Nazionale delle Varietá di Vite). 

Ook al wordt locaal de Centesimino ook Sauvignon Rosso genoemd  kan men met zekerheid zeggen dat de Centesimino genetische gelijkenissen heeft met de "Alicante faentino".  

Herkenbare aroma's

De Centesimino-druif werd Sauvignon Rosso genoemd vanwege de gelijkaardige kruidachtige aroma's. Hij heeft een zwarte-vilolet bessenkleur, en geeft geeft een donkere, robijn rode wijn. De aroma's zijn floraal van oranje bloesem, gedroogde rozen en viooltjes. Kruidige toetsen van noten, zoethout en anijs. 

Wijnen

Van Centesimino worden veel dessertwijnen gemaakt die zeer aromatisch zijn. Droog gevinifieerd geven ze eigenzinnig karakter mee, vaak in een blend met Sangiovese.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Centesimino druif.