Grignolino

Herkomst

De Grignolino komt uit het Noorden van Italië, uit de regio Piemonte. De laat rijpende Grignolino staat vooral aangeplant op de zuidelijke hellingen, in de volle zon. De naam Grignolino is afgeleid van het woord 'grignole' wat "veel pitten" betekent in het lokale Piemontese dialect van de regio Asti. Moderne wijnmaker proberen om de overtollige tannines met zachte en trage persingen voorkomen. Grignolino heeft twee Denominazione di origine controllata (DOC's) die deze wijn produceren uit Asti en Monferrato Casale.

De Italianen zelf hadden ooit bedacht dat de Grignolino wel eens hun antwoord op de Franse Beaujolais wijnen zou kunnen zijn, maar dat plan staat voorlopig in de ijskast. Ondertussen drinken de Noord-Italianen de Grignolino zelf op, als frisse jonge tafelwijn. Dankzij Bocchino hebben we van deze eigenzinnige druif leren houden.

Herkenbare aroma's

Wijnen gemaakt van Grignolino hebben een sterke aciditeit en een fruitig aroma met een vleugje noot. In de smaak herkennen we groene kruiden, groene noten met toetsen van framboos. Heel typerend is ook zijn bleke kleur, en doet hierbij aan de Pinot Nero denken.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Grignolino druif.