Herkomst
Malvasia Nera is een specifieke variëteit binnen de grote Malvasia-familie, gebruikt voor de productie van rode wijnen. Ze is voornamelijk aangeplant in de regio's Puglia en Sicilië. Malvasia staat gekend om zijn vele sub-variëteiten. Met de Malvasia Nera is dit niet anders.
We onderscheiden in Puglia twee varianten, de ‘Malvasia Nera di Brindisi’ en ‘Malvasia Nera di Lecce’. De verwantschap is reeds uitvoerig onderzocht waarbij genetische tests en DNA-profilering duidelijk aantonen dat ze identiek zijn. Nochtans gedragen ze zich anders in de wijngaard gezien de Malvasia Nera di Brindisi tot twee weken eerder rijpt met kleinere trossen, de wijnen van de Malvasia Nera di Lecce zijn doorgaans veel minder aromatisch. In het Italiaanse nationale druivenregister blijven de variëteiten echter als aparte soorten vermeld.
In Basilicata vinden we de variant terug Malvasia Nera di Basilicata. Deze variëteit is in kleine hoeveelheden aangeplant en is niet zo productief als de Malvasia Nera di Brindisi. De Malvasia Nera di Basilicata is in vergelijking met andere variëteiten meer resistent tegen ziekten.
In de provincie Asti van de regio Piemonte vinden we de Malvasia Nera Lunga, een zeldzame variëteit. Deze wordt ook vaak Malvasia Rosa of Moscatella genoemd. Ze wordt vaak aanzien als de Malvasia di Schierano omdat ze vaak in dezelfde wijngaard worden aangeplant. Van alle Malvasia Nera variëteiten ontwikkelt de Malvasia Nera Lunga de meeste aroma’s.
In Toscane vinden we ook de Mavasia Nero terug. Alhoewel, in dit geval blijkt deze variant met een donkere schil de Tempranillo-druif te zijn.
Een andere belangrijke regio waar Malvasia Nera wordt geproduceerd in Europa is het eiland Madeira in Portugal. Hier wordt de druif gebruikt om versterkte wijnen te maken die bekend staan om hun uitzonderlijke bewaarpotentieel en complexe smaken.
Herkenbare aroma's
Malvasia Nera staat bekend om zijn intense aroma's en rijke smaken. Over het algemeen heeft de Malvasia Nera een dunne schil. Het sap varieert in kleur van licht tot diep robijnrood en geeft aroma's van kersen en pruimen. Ze voegt een typische chocolade toets toe. Cabernet sauvignon biedt echter soortgelijke doch meer uitgesproken expressies en heeft Malvasia Nera di Brindisi daarom grotendeels vervangen in Toscaanse blends.
Wijnen
Wijnen op basis van Malvasia Nera zijn vaak gestoeld op tonen van donkere bessen, kers, pruimen en kruiden, met florale toetsen. De wijnen zijn meestal vol en fluweelzacht, met een zachte en aanhoudende afdronk. Malvasia Nera di Brindisi wijnen zijn eerder stoffig. Malvasia Nera di Basilicata wijnen bevatten een hogere aciditeit, een hoger alcohol-gehalte en een breder smakenpallet.
De beste wijnen op basis van Malvasia Nera wijnen zijn de twee Piemontese DOC's, Malvasia di Casorzo en Malvasia di Castelnuovo Don Bosco.
Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Malvasia Nera druif.
|