Herkomst De Moscato Bianco (in Frankrijk de 'Muscat de Frontignan' of 'Muscat à Petit Grains') is de meest aangeplante witte druif in Piemonte, en tevens de meest verfijnde Moscato variëteit in Italië. Ze is nochtans in Italië verspreid van Noord tot Zuid. Het is een druif waarvan vele honderden varianten bestaan wegens zijn opvallende aromatische smaak. Herkenbare aroma's De Moscato heeft een volle fruitig aroma, florale toetsen en medium zuren die meestal in droge witte wijnen worden gebruikt. Ze heeft een goud-gele schil. Wijnen De muskaatdruifjes lenen zich uitstekend om er intens rijke, visceuze zoete wijnen van te maken. Hiervoor wordt de passito-techniek toegepast waarbij de druiven gedroogd worden (bv. op stromatten) om ze daarna te persen. De Moscato passito di Pantelleria-wijnen uit Sicilië (waar de Moscato di Alexandria 'Zibibbo' als benaming krijgt) geniet de laatste jaren enorm veel succes. Af en toe laat men de Moscato-druiven zelfs aangetast worden door botrytis met fantastische en heel geconcentreerde zoete wijnen als gevolg. Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Moscato druif.
|