Pinot Bianco

Herkomst

De pinot blanc is een aan de pinot noir en pinot gris verwante druif, en de wijn die geheel of grotendeels van deze druif gemaakt wordt (cépage). In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weissburgunder. Het gebruik van de pinot blanc die in de Champagne ook wel de "Blanc vrai" wordt genoemd is bij de productie van de champagne ongebruikelijk. De druif is redelijk bestand tegen plantenziekten en nachtvorst. Aanplant De aanplant in Frankrijk is grotendeels geconcentreerd in de Elzas. Daar is ze verantwoordelijk voor 20,9% van de aanplant. Daarnaast komt deze druif voor in Duitsland en Oostenrijk
De Pinot Bianco, ook wel bekend als Pinot Blanc of Weissburgunder, is een witte druif die wereldwijd gebruikt wordt in de productie van stille en mousserende witte wijnen. Het druivenras is een mutatie van de Pinot Grigio, die weer een mutatie is van de Pinot Nero. De Pinot Bianco wordt vaak beschouwd als een evenwaardige tegenhanger van de Chardonnay.

Herkenbare aroma's

Rode wijnen van Pinot Nero hebben gewoonlijk een licht-rode kleur. Ook kenmerkend is de geraffineerde smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die souplesse kunnen de betere Pinot Nero - wijnen een lange rijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn zoals Franciacorta.

Wijnen

Pinot Bianco wordt vaak in Franciacorta gebruikt. Maar ook andere wijnen in Lombardije worden met deze druif gemaakt.

 

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Pinot Bianco druif.

 


 

. Kenmerken Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort pinot blanc (pinot bianco, Weissburgunder) ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter. Ook de manier van wijn-bereiding heeft invloed: in Duitsland ontdekte men bijvoorbeeld dat gisting en rijping op vat tot imponerende resultaten kan leiden. Wijn-spijscombinaties Vis, gevogelte, wit vlees, eiergerechten, quiche, milde kazen.

 Ze leveren allebei medium tot volle body wijnen die goed op eikenhout kunnen rijpen. Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen sterk wat voor soort Pinot Bianco ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter. In het Noorden van Italië geeft de Pinot Bianco meestal frissere wijnen met meer zuren en lichtere body dan zijn Franse neefje.

In de Elzas, Italië en Hongarije, de uit deze druif wijn is een volle droge witte wijn, terwijl in Duitsland en Oostenrijk dat ze droog of zoet kan zijn. [4] Een van de onderdelen van de wijn Vin Santo kan Pinot blanc zijn [4].
Een fles Pinot blanc (geselecteerde late oogst) uit Međimurje County, in het noorden van Kroatië

In Frankrijk is de druif wordt vaak vermengd met Klevner, soms door de lokale bevolking als "echte Pinot," en Auxerrois druiven, om het eens te meer Elzasser smaak genoemd. [7]

Flessen label Pinot Blanc bieden fruitige aroma's, vaak van appel, citrusvruchten en bloemen kenmerken. Flessen die zijn varietally zuiver, hoewel moeilijker te vinden, bieden sterkere bloemen kenmerken, steenvruchten en een headier mineraliteit. Ongeacht hun precieze samenstelling, de meeste wijnen onder het label 'Pinot Blanc' zijn vrij hoog in zuurgraad en worden gevinifieerd in de tank, maar meer prestigieuze voorbeelden worden gefermenteerd in grote, 100% gebruikte eiken vaten. Pinot blanc wijnen zijn meestal gemaakt voor onmiddellijke consumptie en zelden bedoeld voor kastanjer