Ribolla Gialla

Herkomst

Ribolla Gialla is een witte Italiaanse wijn-druif die voornamelijk in de de regio Friuli-Venezia Giulia (biotoop van klassevolle witte wijnen op de Colli Oriëntali) groeit in het noordoosten van Italië. Ze is ontstaan in Griekenland. De druif komt ook voor in het aangrenzende Slovenië, waar het bekend staat als Rebula. In Friuli vinden we hem vooral in de streek rond Rosazzo en Gorizia.

Tijdens de 14e eeuw beschreef de Italiaanse dichter Giovanni Boccaccio de geneugden van de Ribolla wijnen als een zonde van gulzigheid. Toen de hertog van Oostenrijk, Leopold III, de heerschappij over Trieste op zich nam, bepaalde hij dat de stad hem elk jaar 100 urnen van de regio's beste Ribolla wijn moest leveren. In de 18e eeuw beschreef de Italiaanse schrijver Antonio Musnig de Ribolla wijn als de beste witte wijn van Friuli. De phylloxera epidemie van de 19e eeuw eiste een zware tol en veel wijngaarden werden herplant met Franse druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon.

In 1990 kreeg minder dan 1% van alle witte Friuli wijnen op basis van de Ribolla Gialla een DOC-label. In het begin van de 21e eeuw groeide de internationale belangstelling voor de wijnen van de regio Friuli-Venezia Giulia. Dit leidde tot een toename van de aanplant van de Ribolla Gialla.

Herkenbare aroma's

De witte wijn gemaakt van de Ribolla Gialla druif heeft een typische diepe kleur met een hoge zuurgraad en florale toetsen. Als de wijn veroudert kunnen er nootachtige aroma's zich ontwikkelen. In Griekenland krijgt de wijn citrus toetsen.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Ribolla Gialla druif.