|
Herkomst
De Timorasso druif is een autochtone druif uit het Tortona-gebied, gelegen in de provincie Alessandria in de regio Piemonte. De druif kwam er terecht tijdens de Middeleeuwen en was er lang de meest geteelde druivensoort van het gebied. De Phyloxera-plaag maakte hier een einde aan en daarna werd in de wijngaarden vooral Cortese aangeplant gezien de grotere potentiële opbrengsten, en zodoende meer stabiliteit voor de wijnproducenten. De Lokale wijnboeren vonden de Timorasso-druif namelijk te onvoorspelbaar om te cultiveren als wijndruif.
De laatste decennia is de Timorasso-druif aan een opvallende remonte bezig. Dat komt door het initiatief van de eigenzinnige wijnboer Walter Massa. In de jaren ’80 plantte Walter 400 Timorasso-wijnstokken. In 1987 bracht hij eerste vintage op de markt van 570 flessen. Walter was daarmee de enige producent op dat ogenblik van Timorasso-wijn. Eerst bedoeld als gimmick werd de productie uitgebreid, gestimuleerd door een lokale Grappa-producent die het risidu wilde aankopen voor Grappa. De wijnproductie steeg hierdoor, al blijft de Timorasso eerder een buitenbeentje als wijndruif gezien zijn specifieke kenmerken.
De vier valleien rondom Tortona waar je hem kan terugvinden zijn de Valle Curone, Grue, Ossona en de Val Borbera. De hoogtes van deze wijngaarden verschillen, maar liggen doorgaan tussen de 150 en de 450 meter boven de zeespiegel. Timorasso gedijt het beste op hogere hellingen."Derthona" is de bijnaam van alle wijnen van de druif Timorasso uit de Tortona-heuvels. Derthona is de Latijnse naam van de stad Tortona. Door alle wijnen de bijnaam Derthona te geven, willen de producenten de wijngaarden binden aan hun gemeenschappelijke roots.
Herkenbare aroma's
De druif heeft een dikke, stevige, was-achtige schil met een geel-groene kleur. Deze dikke schil beschermt tegen ziektes en klimatologische verschijnselen. De Timorasso-druif groeit snel en rijpt vroeg.
De aroma’s zijn intens en complex, fruitig en floraal, met toetsen van kweepeer, meidoorn, perzik, honing en tropisch fruit tot verse laurier en kamille. Na een rijping van een aantal jaren ontwikkelen er zich aroma’s die lijken op de ‘petroleum’-neus die we terugvinden bij sommige gerijpte rieslings.
Wijnen
De wijnen hebben een stro-gele kleur met gouden reflecties, en hebben meestal een volle body met goede zuren. Ze lenen zich uitstekend voor rijping op eikenhout, waardoor de wijnen de nodige complexiteit en bewaarpotentieel krijgen.
Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Timorasso druif.
|