Nieuws

July 25, 2013

Franco Cuonzo ›


Olio Goccia

 In Italië alleen al zijn er meer dan 100 verschillende olijfsoorten. Net zoals met druiven hebben ze elk hun specifieke kenmerken en leveren zo olijfolies in verschillende variëteiten.

http://t.co/k50AUbxRkM

Vandaag proef ik voor jullie een stevige olijfolie uit Puglia, De Goccia van Franco Cuonzo. Deze blend van de Coratina en Ogliarola olijf is de specialiteit van het huis, volgens de traditionele manier vervaardigd.
De beste olijven worden met de hand van de grond geraapt en met een granieten molensteen geperst.

Zijn kleur is helder goud met groene reflecties.
Hij geeft een rijk bouquet af van tijm, cipressen en lichte noties van witte perzik.
In de mond ervaar je een stevige aardse-truffel smaak en noties van jonge takjes, afgerond door een krachtige cayenne-peper toets.

Bekijk hem op onze webshop http://michele-moresi.myshopify.com/collections/frontpage/products/olio-extra-vergine-di-oliva-goccia-franco-cuonzo

Olio di Oliva Extra Vergine : De smaaktest

Vandaag proefden we vijf olijfolies.
Allen Extra Vergine, maar wel met hun eigen specifieke eigenschappen.
We hadden de 'Ogliarola' van Franco Cuonzo, Extra Vergine olijfolie van Villa i Cipressi, 'Smeraldo' van Casalbosco,  'éxtra' Extra Vergine di Liguria en 'Toscano' van Taste of Inspirations (Delhaize) klaar gezet.
Wat onderscheidt een goede olijfolie met een top-olijfolie?
We deden de test voor jullie, puur met het lepeltje.

Michéle Moresi


Als eerste degusteerden we de 'Ogliarola' Van Franco Cuonzo.
Het is Olijfolie uit Puglia, het gebied dat de meeste olijfolie produceert van Italië.
De Ogliarola olijf is typisch voor de noordkant van Bari.
Hij heeft een fruitige geur, groene appel en meloen.
In de mond is hij zeer zacht, je ervaart de pure smaak van verse olijven.
In de keel ervaar je de zachte sensatie van amandel.
Indien ik een geslacht moet geven is dit duidelijk een dame, elegant en geraffineerd.

Deze olijfolie is te koop in de Webshop van Michéle Moresi voor 18,50€.
Je kan hem bestellen via http://michele-moresi.myshopify.com/collections/frontpage/products/olio-extra-vergine-di-oliva-ogliarola.

Tweede in de selectie was de Extra Vergine van Villa i Cipressi.
Hij komt uit Montalcino in Toscane.
Deze olijfolie wordt geproduceerd op het domein van Villa i Cirpressi, waar ze ook schitterende brunello's, grappa's, en verschillende honing varieteiten maken.
Het is een familiebedrijf die bewust kiest voor diversiteit in plaats van grootschaligheid.
De olijfolie geeft een aroma af van rozemarijn en een vleugje artisjok.
In de mond overvalt vrij snel een bittere kruidensmaak met peper, compromisloos en stevig.
Op de achtergrond proef je noties van dennenboom.

Deze olijfolie is momenteel nog niet te koop in de webshop, maar wel verkrijgbaar op aanvraag.
Richtprijs is 12,50€.

Derde proeffles was de 'Smeraldo' van Casalbosco.
Casalbosco is gelegen in het hart van Toscane: in de buurt van Pistoia, dertig minuten afstand van de zee en van de Chianti Classico gebied, en twintig kilometer van de nobele stad Florence.
Vanuit deze 'Fattoria' komt deze olijfolie met een mooie intense groene kleur.
Het heeft een kruidig aroma met noties van amandel.
ondanks dit stevig kruidig aroma heeft ze een zachte streling op de tong.
Zijn smaak maakt de sensatie los van rozemarijn en dennennaalden, met zachte toetsen vanille die later komen.
Een goede balans tussen zacht en stoer.

Casalbosco is te koop in de Webshop van Michéle Moresi voor 19,00€.
Je vindt ze op http://michele-moresi.myshopify.com/collections/frontpage/products/extra-virgin-olive-oil-casalbosco-smaraldo

Vierde olijfolie was er eentje van de Rivièra van Liguria.
Een minder gekende regio, zeker voor olijflolie.
Maar indien de olijfolie evenredig mooi is zoals Liguria zelf, kunnen we aangenaam verrast worden.
We hadden eentje van Extra.
Zijn aroma was alvast zacht van bloesems.
De smaak was licht aards en peperachtig.
ondanks deze krachtige aanzet bleef de smaak licht en vervloog hij snel.
Zowel in de mond als in zijn herinnering.
Een duidelijk gemis aan body.

Deze olijfolie kochten we zelf in de Italia Autentica in Drogenbos.
We betaalden er 15€ voor.

Als vijfde en laatste testolie kozen we de Toscano, een Extra Vergine uit de Delhaize (Taste of Inspirations).
Zoals zijn naam doet vermoeden is deze gemaakt in Toscane, met een volwaardig IGP label.
Dit is van een andere prijsklasse, al moet dit niet noodzakelijk een nadeel zijn.
Maar toch, misschien was het niet fair deze in deze selectie te plaatsen?
De geur van provençaalse kruiden was uitnodigend.
Eenmaal in de mond was hij echter de meest brute olijfolie van het rijtje.
Niet het soort bruut dat je lekker bij je smaakpappillen neemt, maar zo eentje die de onaangename krets in je keel bezorgt.
Die vervelende krets die doorgaans het kaf van het koren scheidt. (Al moet je dit niet vergelijken met her schuurpapieren-effect van minderwaardige soorten, het blijft een Extra Vergine.)
De smaak zelf was ook ongestructureerd, en ze kon geen keuze maken tussen kruidig en bitter.
Wij dus ook niet, en hielden het bij 'specerijen'.
Prijs/kwaliteit een goede olijfolie, maar tegen de grote kleppers valt hij te licht uit.

Deze olijfolie is te koop in de Delhaize voor 8,99€.

Michéle Moresi geeft geen punten.
Onze beoordeling laat je toe te kijken welke olijfolie het beste bij jou past.
Sowieso zijn ze allemaal van goede kwaliteit.
Te goed misschien om te gebruiken voor bakken en braden.
Gebruik daar speciale olie voor van bv. Carapelli (Firenze).

A presto!