Nieuws

April 26, 2023


Barbagalli, de iconische wijn vanop de Noordelijke Etna-flanken.

Iconische Italiaanse wijnen zijn in trek. Sassicaia, Ornellaia, Gaja Barbaresco ... wijnen die doen dromen en een heerlijk gevoel van exclusiviteit op tafel toveren. Barbagalli van Pietradolce is ook zo’n wijn, een topper van de Noordelijke flanken van de Etna (Sicilië).

Barbagalli Pietradolce

Steevast genoemd als één van de beste wijnen van Italië. De Barbagalli is het resultaat van de beste Nerello Mascalese druiven uit de exclusieve ‘Barbagalli-zone’ in de Contrada Rampante wijngaard 900 meter boven de zeespiegel. Ze zijn de vruchten van pre-phylloxera wijnstokken van 100 jaar oud. Na een soft-pressing en de maceratie van de druiven, krijgt de wijn een rijping gedurende 20 maanden op licht getoaste eiken vaten.

Deze Top-cuvée wisselt kruidige aroma's met fruitige toetsen en vurige accenten. Een smaak-sensatie in je mond. Sicilië op zijn best! Een wijn voor bijzondere gelegenheden. Neem gerust je tijd, want met een bewaarpotentieel van 20 jaar zijn er ongetwijfeld heel wat mogelijkheden. 3 biccheri in de Gambero Rosso, welverdiend. Niet goedkoop, maar exclusiviteit heeft zijn prijs.

April 11, 2023


Nebbiolo haalt nieuwe pieken in de alpenwijngaarden van Valtellina!

Nebbiolo, de nobele druif achter Barolo en Barbaresco, is niet enkel in Piemonte toonaangevend. Ook in Valtellina, in het noorden van Lombardije, gedijt de Nebbiolo uitzonderlijk goed op rotsachtige, alpenwijngaarden. Duizelingwekkende steile hellingen, voorzien van terrassen omzoomd door droge stenen, zijn de heimat van de Valtellina wijngaarden die door de Alpen goed worden beschermd voor de regen en hevige stormen. De milde bries van het Comomeer beneden en zuidelijke liggingen geven een extra klimatologisch voordeel.
 

De rode wijnen zijn elegant en aromatisch, van nature lichter zijn en met een lager alcoholgehalte dan Barolo en Barbaresco. Zonder te moeten inboeten op vlak van complexiteit, finesse en bewaarpotentieel. Naast de kenmerken van de Nebbiolo-druif (rozen, rode bessen, kamfer en leer/teer), zorgt de streek voor extra aromatische dimensies van alpenkruiden en hartige minerale toetsen. De tannines van de wijnen uit de Langhe zijn krachtiger en meer present. Dat komt omdat de bodem daar meer klei en kalk bevatten wat voor tannines optimaal is.
 
Valtellina Superiore, één van de twee DOCG’s uit deze regio, is de prominente wijn uitgedrukt in volumes. Deze appellatie wordt gemaakt met druiven afkomstig van de beste wijngaarden tussen de steden Buglio in Monte en Tirano. Op de steile, rotsachtige, terrasvormige wijngaarden die zich vastklampen aan de Rhätische berghellingen, wordt bijna alles uitsluitend met handenarbeid gedaan.

De tweede DOCG is de Sforzato di Valtellina, gemaakt van ingedroogde druiven. Het is echter een droge wijn in de stijl van Amarone. Naast de twee DOCG’s bestaat er nog binnen deze regio nog de 'Rosso di Valtellina DOC'-appellatie. Deze wijnen zijn fris, soepel en fruitig. Verplichte rijping is slechts zes maanden op stalen tanks, om zo de fruitigheid en jeugdige expressie van de wijn te benadrukken.

Een absolute referentie uit de Valtellina-streek is Rock ’n Roll Winery Dirupi, opgericht in 2004. De oprichters, Pierpaolo Di Franco en Davide Fasolini, zijn twee jeugdvrienden wiens pad elkaar weer kruisten toen ze beiden hun studie oenologie aan de universiteit afrondden. Zonder land en veel financiële middelen huurden ze 15 verschillende terrassen in Valtellina, gewijd aan Chiavennasca (De lokale benaming van Nebbiolo).


Wijnhuis Dirupi past duurzame praktijken toe en streeft naar biologische landbouw, maar het vochtige klimaat van Valtellina maakt biologische certificering moeilijk. Maar niet onmogelijk, zoals ze bewijzen.Het domein is gevestigd in een historisch pand in Sondrio. Hun wijngaarden liggen verspreid over de zones Sondrio, Montagna, Poggiridenti, Grumello en Inferno. 


Bekijk de Topwijnen van Dirupi!
February 02, 2022


Montecucco, het best bewaarde geheim van de wijnwereld?

Toscaanse wijnen zijn wereldvermaard, voor een beetje wijnliefhebber géén nieuws. Appellaties zoals Chianti Classico, Brunello en Bolgheri (Sassicaia!) hebben naam en faam gemaakt, en hebben mee gezorgd dat Italië vandaag wordt gezien als toonaangevend wijnland! Sangiovese is niet voor niets de meest aangeplante druif van Italië, en zijn bepalend voor Brunello, Chianti en andere Toscaanse toppers. 

Montecucco

De appellatie DOC Montecucco is minder bekend, ook al grenst het pal aan de Brunello zone en het wordt wel eens het best verborgen geheim van de wijnwereld genoemd.

DOC Montecucco is ontstaan in 1998. De meeste van de zeven gemeentes die in deze zone liggen hebben een hoogte tussen de 300 en 450 meter op de hellingen van de Monte Amiata, de uitgedoofde vulkaan. In oppervlakte is het gebied aanzienlijk, doch het aantal wijnproducenten klein. De wijnbouw neemt dan ook maar een relatief deel van de landbouw in beslag, anders dan in Montalcino of Scansano.

Het Montecucco-gebied heeft hierdoor bijzondere klimatologisch kenmerken geërfd. De wijngaarden zijn ook hier voornamelijk met Sangiovese-druiven aangeplant. De temperatuursverschillen tijdens de periode van rijping zijn hier ook groter dan op de vlaktes, waardoor de druiven zeer interessante aromatische eigenschappen krijgen. In vergelijking met Montalcino hebben de Sangiovese druiven hier meer uitgesproken smaken van kers en pruim, in tegenstelling met rood fruit en bosvruchten.

Montecucco

 

Een Montecucco Bianco bestaat uit minimaal 40% Trebbiano Toscano of Vermentino, aangevuld met Grechetto of Malvasia. De Rosso moet minimaal 60 procent Sangiovese-druiven bevatten. De Rosso Riserva rijpt minimaal 18 maanden op houten vaten en 6 maanden op fles. De Rosato wordt gemaakt met minimaal 60 procent Ciliegiolo of Sangiovese. In 2011 is er ook een DOCG opgericht, de Montecucco Sangiovese DOCG die gerust kan wedijveren met zijn broertjes uit Toscane.

De relatieve onbekendheid van dit wijngebied houden de prijzen van wijngaarden en domeinen laag. Het spreekt voor zich dat bekende wijnmakers zich hier aan het nesten zijn om aan toekomstige wijn-toppers te werken. In de gaten houden dus!

March 17, 2021


Amarone, resultaat van een ongelukje!

Vele ontdekkingen gebeuren per toeval. Denk aan Viagra, oorspronkelijk bedoeld tegen hartkrampen, blijkt uiteindelijk door zijn andere kwaliteit wereldberoemd geworden. Zo is dit ook het geval voor Amarone DOCG wijnen uit de Valpolicella (Veneto). Deze volle complexe nobele wijn op basis van gedroogde druiven is ondertussen één van de grote Italiaanse appellaties geworden, en is zeker een referentiewijn wanneer het gaat over het bepalen van deze welbepaalde stijl.

Amarone Michele Moresi

De Amarone wordt per toeval geboren in 1936 in een wijnkelder van de eveneens gekende Recioto-wijn, die in die tijd zeer hoog aangeschreven stond. Recioto is afgeleid van het woord ‘Recie’, een woord uit het lokale dialect dat verwijst naar de uiteinden van de druiventrossen (de ‘oortjes’) die het zoetste fruit bevatten. Deze zoete dessert wijn, ook op basis van gedroogde druiven waardoor men een hoger suikergehalte bekomt, wordt gemaakt door tijdig de fermentatie te stoppen wanneer men de gewenste balans suiker/alcohol heeft bekomen. Men wilde het suikergehalte enigszins verminderen tijdens de vinificatie, met als die doelstelling een betere balans te vinden.

Het was in deze context dat kelderknecht Adelino Lucchese aan Gaetano dall’Ora, die aan het hoofd stond van een bepaalde wijncoöperatie, een staal liet proeven uit een vat die in de hoek van de wijnkelder was blijven liggen. De gisten in het vat hadden het suiker verder verteert waardoor er een droge, weliswaar volle en intense, wijn was ontstaan. Adelino zou uitgeroepen hebben 'Ma capo, questo non è amaro, è amarone’. Een foutje werd de start van een nieuw vinificatie-proces. De Amarone zou zo de volgende jaren Recioto vervangen als de meest prestigieuze wijn uit de Valpolicella-streek.

Het Amarone-gebied, geproduceerd in het Valpolicella Classico zone, is beperkt tot de gemeenten Negrar, Marano, San Floriano, Sant'Ambroggio en Fumane. Deze liggen in het Noord-Westen van Verona. een tweede gebied beslaat de Valpolicella-zone dat zich uitstrekt over de Val d'Ilasi in het Oosten van Verona en de Lessini heuvels ten noorden van Verona.

De prominente toegelaten druivensoorten zijn Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara, en kan aangevuld worden met een andere toegelaten druif. In tegenstelling tot sommige andere top-appellaties kunnen voor deze DOCG de productie-processen sterk variëren. Er is de voorgeschreven minimum-tijdsduur voor het drogen van de druiven (ten minste tot 1 december van het oogstjaar), maar hoe lang precies en op welke manier kan vrij door de producent worden bepaald. Zo zijn er producenten die hun druiven wel meer dan 5 maanden laten drogen. De plaats en de manier van het droogproces (‘Appassimento’) kan ook sterk verschillen. Sommige producenten blijven zweren bij de traditionele houten kisten of bamboe-matten, anderen verkiezen kratten van kunststof omdat deze meer bescherming tegen verrotting zou bieden. Sommige producenten blijven zweren bij de traditionele natuurlijke droging door de zachte bries die door de zolders waait, terwijl anderen resoluut voor innovatie kiezen mits het gebruik van geautomatiseerde systemen.

De minimum rijping van Amarone-wijnen bedraagt 24 maanden (vanaf de 1e januari na de oogst), en 48 maanden voor een ‘Riserva’. Welke soort van vat, kleine of grote, is ook zelf door de producent te bepalen en zorgt voor specifieke smaakkenmerken. Deze vele verschillen verklaren natuurlijk ook de relatief hoge prijs-én kwaliteits-verschillen tussen de vele Amarone DOCG wijnen in de markt. Een goede Amarone biedt dan ook zoveel méér dan overrijp fruit met een fluwelen mondgevoel.

/collections/italiaanse-wijnen/products/amarone-classico-della-valpolicella-camparol-docg-2016-corte-alta

March 04, 2021


Tullum DOCG, de tweede DOCG uit de Abruzzen

De Montepulciano d’Abruzzo DOC is één van de meest gekende appellaties (in de breedte) van Italië en werd reeds toegekend in 1968. Dit bepaalt ondermeer dat deze wijn voor minimum voor 85% uit Montepulciano-druiven moet bestaan. In 2003 is er een eerste DOCG toegekend aan Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG, omdat de druiven uit de provincie Teramo van uitzonderlijke kwaliteit zijn. In 2019 is er een tweede DOCG toegekend voor Abruzzo. De Tullum DOCG, of ook gekend als de Terre Tollesi.

Tullum DOCG Michele Moresi

Het was reeds 8 jaar geleden dat een DOC-appellatie een upgrade kreeg naar een DOCG statuut. 2011 staat dan ook gekenmerkt als het jaar van de DOCG-rush om voor het in voege treden van de EU-regulaties nog snel heel wat nieuwe toekenningen te krijgen. Bij de toekenning van Nizza DOCG in 2014 ging het dan ook ook over een ontdubbeling van een bestaande DOCG, nl. de Barbera d’Asti DOCG.

Tullum DOCG is dan ook meteen de 75e DOCG van Italië, alsook een zeer kleine appellatie met slechts 19 hectare wijngaarden en slechts enkele wijnproducenten zoals Feudo Antico en Vigneti Radica. De DOC Tullum bestond reeds sinds 2008 en de wijngaarden liggen slechts een paar kilometer van de Adriatische zee in de provincie Chieti. Ze omarmen het stadje Tollo dat ligt op een heuvel 150m boven de zeespiegel. Vanuit de stad heb je een mooi zicht op de Adriatische Zee aan één kant en de bergen van de Centrale Apennijnen aan de andere kant. 'Terre Tollesi’ (de alternatieve benaming) betekent vrij vertaald ‘Bodems van Tollo’. De naam Tullum gaat terug tot de 11e eeuw waar het als naam van de versterkte stad werd vermeld in een document van 1062. De Romeinen hadden hier dus reeds wijngaarden.

Binnen het DOC-statuut werden verschillende wijnen geproduceerd van de dominante druivensoorten Trebbiano en Montepulciano in Abruzzo, maar ook van andere soorten zoals Falanghina, Passerina, Pecorino, Chardonnay (schuimwijn), Cabernet Sauvignon, Merlot en Sangiovese. Als DOCG zal Tullum focust Tullum zich op Montepulciano (minimaal 95%) voor rood en Passerina en Pecorino (minimaal 90%) voor wit. Binnen deze appellatie valt ook de productie van Schuimwijnen Metodo Classico met Chardonnay. Voor rood is er een vereiste rijping van 14 tot 24 maanden waarvan voor de Riserva een minimum van 6 maanden op vat.

Spannende tijden voor de Montepulciano druif die te vaak, én onterecht, wordt geassocieerd met goedkope wijnen met bedenkelijke kwaliteit. In Le Marche hebben ze al met de Kurni en Arshura reeds bewezen wat een potentieel er in deze druif schuilt. Vigneti Radica doet een zelfde krachttoer met hun PapaRocco.

Ontdek de wijnen van Vigneti Radica via https://www.michelemoresi.be/collections/italiaanse-wijnen/vigneti-radica

February 18, 2021


Nieuw Domein Diripu uit Valtellina in onze selectie vanaf Maart!

Dat we bij Michele Moresi een grote liefde koesteren voor Lombardije is niet nieuw (Franciacorta, Lago d'Iseo, ristorante Le Due Colombe*) is niet nieuw, dat de Nebbiolo wijnen van Valtellina fantastisch zijn is ook niet nieuw, noch dat Davide Fasolini en Pierpaolo Di Franco met domein Dirupi zeer snel naam en faam hebben gekregen.

Wél nieuw is dat vanaf maart hun fantastische wijnen te koop zullen zijn op onze webshop! Voor de échte (rock 'n roll) wijnliefhebber!

Dirupi Michele Moresi

February 10, 2021


Valter Mattoni, levenslust uit Le Marche in een wijnfles!

De wijnen van Valter Mattoni uit Le Marche behoren absoluut tot de meest interessante van de afgelopen jaren in de Italiaanse wijnwereld.

Valter, een voormalige huisschilder met een sterk accent, besloot in 2000 om zijn passie voor het terroir om te zetten in een klein wijndomein in Castorano (Le Marche). Dit was een gevold van legendarische schranspartijen in een osteria waar Valter samen met geestesgenoten, zonder geld maar met veel goesting, zich op een gulzige manier verdiepte in de wijnen. Wie graag deze groep vervoegde was Marco Casolanetti van Oasi degli Angeli, maker van de iconische wijnen Kurni en Kupra. Marco inspireerde deze nieuwe wijnmakers, en zo ontstond de geuzen-naam ‘Kurni-boys’. Hij treedt vandaag nog steeds op als adviseur van Valter om samen te waken over de superieure kwaliteit van de Montepulciano-druiven.

Valter Mattoni Michele MoresiDe wijnen van Valter Mattoni uit Le Marche behoren absoluut tot de meest interessante van de afgelopen jaren in de Italiaanse wijnwereld.

Valter, een voormalige huisschilder met een sterk accent, besloot in 2000 om zijn passie voor het terroir om te zetten in een klein wijndomein in Castorano (Le Marche). Dit was een gevold van legendarische schranspartijen in een osteria waar Valter samen met geestesgenoten, zonder geld maar met veel goesting, zich op een gulzige manier verdiepte in de wijnen. Wie graag deze groep vervoegde was Marco Casolanetti van Oasi degli Angeli, maker van de iconische wijnen Kurni en Kupra. Marco inspireerde deze nieuwe wijnmakers, en zo ontstond de geuzen-naam ‘Kurni-boys’. Hij treedt vandaag nog steeds op als adviseur van Valter om samen te waken over de superieure kwaliteit van de Montepulciano-druiven.

Op het kleine domein van Valter Mattoni in Castorano, in het hart van het wijndistrict Piceno, worden slechts 6000 flessen/jaar geproduceerd. Oude wijngaarden op klei- en alluviale-bodems, sommige meer dan 50 jaar oud. 300 meter boven de zeespiegel met een mooi uitzicht op zee en de glooiende heuvels van Ascolano. De kleine percelen zijn beplant met Sangiovese, Grenache en veel Trebbiano en Montepulciano. De opbrengst per hectare bij Valter Mattoni is te vergelijken met die van een Bourgondische Grand Cru. Het geeft weer welke kwaliteit Valter beoogt met zijn wijnen.

De belangrijkste wijn van dit domein is zonder twijfel de Arshura, waarmee Valter met de typisch druif uit de regio, de Montepulciano, wonderlijke dingen doet. In het plaatselijke dialect betekent ‘arshura’ zoiets als brandend of verschroeiend gevoel en kan het op veel dingen worden toegepast. Het kan de wens zijn van iemand die in het land is geboren zonder iemand in de buurt om hem te helpen en. Arshura betekent alles, 'wild zijn', de ontwikkelde passie voor het leven, voor vrouwen, en de andere geneugten des levens. Een wijn die niet beter de persoonlijkheid kan weergeven van Valter. Een opwindende Montepulciano, fruitig en kruidig ​​met tonen van tabak en chocolade. Niet verwonderlijk dat deze absolute topper met de vintages 2016 en 2017 '3 bicchieri' haalde in de Gambero Rosso. Een ‘must’ voor de échte liefhebber van Italiaanse wijnen.

https://www.michelemoresi.be/.../italiaans.../valter-mattoni
1 2 3 5 Volgende »