Nieuws

June 04, 2020


Vanaf 2021 ook Rosé Prosecco!

In 2020 heeft het DOC-consortium van Prosecco het groene licht gegeven om ook een Rosé variant te produceren. Volgens de nieuwe regelgeving moet Rosé Prosecco worden gemaakt op basis van Glera en gemengd met 10% -15% Pinot Nero, waarbij wijnen variërend van Brut Nature tot Extra Dry de toegestane stijlen zijn.

Ik  heb dus mijn CaseStudy over de wonderlijke wereld van Prosecco een update gegeven. Happy Reading!

 

 

May 14, 2020


Waarom duurzame landbouw zo belangrijk is!

Michele Moresi

We staan er misschien niet onmiddellijk bij stil, maar tomatenconcentraat is ongeveer het meest gebruikte condiment ter wereld. Van ketchup tot pastasauzen, voorverpakte pizza tot andere kant-en-klare maaltijden, tomatenconcentraat heeft een enorme afzet. We beelden ons onmiddellijk Italiaanse akkers voor waar de rijpe Italiaanse tomaten klaar zijn om geplukt te worden? Think again!

Chinese tomaten-bagger overspoelt de wereldmarkt van tomatenconcentraat, waar in Afrika zelfs verdorven tripple-concentraat wordt aangelengd met water om aldus nog verkocht te worden. Wie deze verdorven markt wil kennen, kan ik dit boekje aanraden. 

https://www.demorgen.be/nieuws/de-tomaat-in-uw-italiaanse-pastasaus-komt-eigenlijk-uit-china~ba46f572/  

 
Het is door een mankend Europese regelgeving dat minderwaardige Chinese tomatenconcentraat op basis van industriële tomaten in Italië aangelengd met water kan worden, om zo zijn weg naar de warenhuizen elders in Europa kan vinden via de vele goedkope huismerken, made in Italy. Behalve de Italianen zelf, die zorgen dat ze hun eigen zelfgekweekte tomatenconcentraat gebruiken, en niet Chinese ersatz. Het wordt hoog tijd dat deze regelgeving verstrengd wordt zodat de origine transparant blijft doorheen de hele supply-chain, zodat je weet wat je eet, toch?

Je kan natuurlijk ook zelf kiezen voor de kwaliteitproducten van top-merken, of koop BIO-producten van kleine producenten. Vergiftigd worden, het is een keuze.
April 01, 2020


Don Gioacchino Gran Cru wins 3 leaves!

Sabino Leone Don Gioacchino
Ook voor Olijfolie worden er awards gegeven door Gambero Rosso. Neen, verwonderd zijn we niet dat de Don Gioacchino de grootste onderscheiding krijgt! Blij en trots natuurlijk wel! Complementi Sabino Leone
 
https://www.michelemoresi.be/collections/olijf-olie/products/olio-extra-vergine-grand-cru-don-gioacchino-500ml-sabino-leone
April 01, 2020


Marsala, authentic taste of Sicily!

Marsala kennen we allemaal als die lekkere digestief uit Sicilië, maar misschien vooral als essentieel ingrediënt in heerlijke Tiramisu. Het draagt de naam van het gelijknamig stadje in het Noord-Westen van Sicilië waar Marsala als dronk zijn oorsprong heeft.

De drank heeft zowel in de aroma’s, smaak als bereidingsproces heel wat gelijkenissen met de de Spaanse sherry. De onweerstaanbare toetsen van gebrande nootjes.

Marsala wordt gemaakt door specifieke vinificatie van autochtone witte druivensoorten zoals Grillo, Catarrato, Inzolia of Grecanico. Na de fermentatie wordt er wijnalcohol toegevoegd aan de most, aangevuld met hoeveelheden gekarameliseerde gekookte most (die ‘gebrande nootjes’). Daarna start het rijpings proces via solera-systeem op eiken vaten, waar verschillende lagen van vaten met verschillende jaargangen met elkaar zijn verbonden, bij Marsala noemen ze dit ook de blending met de Marsala Stravecchio ('eeuwige' Marsala).

De jonge marsala wordt in de bovenste laag gedaan, de oudste zit onderaan. De laag van de oudste en meest geconcentreerde marsala is eigenlijk het eindproduct, en van hieruit wordt er gebotteld.
Steeds beetje per beetje, en zo weer aangevuld van de laag erboven, een cascade-effect met als doel steeds dezelfde kwaliteit en rijpingskwaliteiten te garanderen.

Dit proces heeft natuurlijk ook te maken met welk soort van Marsala we te maken krijgen. We onderscheiden hierin de verschillende kwaliteitssoorten : Fine (1 jaar), Superior (2 jaar), Superior Riserva (4 jaar), Virgin of Solera (+5 jaar), Virgin Stravecchio of Virgin Riserva (+10 jaar).

De geschiedenis van Marsala brengt ons terug tot bij de Romeinen, die blijkbaar tijdens de vinificatiefase reeds gekookte most begonnen te gebruiken.

 

July 27, 2019


Marchiori Prosecco : one of the finest in the world

Marchiori Prosecco

Wat maakt de Prosecco van Marchiori zo speciaal?

Hun steile wijngaarden? De variëteiten van authentieke Prosecco druiven? Hun locale gisten? Het is de blend van deze eigenschappen dat Marchiori één van de beste prosecco’s ter wereld maakt.

Marchiori is ook uitzonderlijk om bij het verplichte % Glera Tonda een balans te zoeken met andere authentieke druiven, met eenzelfde subtiliteit.
Indien je Chardonnay of Pinot toevoegt, dan zullen deze dadelijk de Glera druif overheersen en zal de typische Prosecco-smaak niet meer aanwezig zijn.

‘These grapes (Perera, Bianchetta, Verdiso e, Glera Lunga) are adapted to this specific place and part of its patrimony,’ says Marchiori, who is replanting a handful from a massal selection of old vines. Besides including them in his 5 Varietà Prosecco Superiore, he vinifies small lots separately to display the personality of each. Bianchetta offers structure, body and spice; Perera intense pear; Verdiso freshness, acidity and a gorgeous rosewater twist; and Glera Lunga salinity, citrus and herbal notes. ‘The idea is to have more voices, which is advantageous in terms of flavours, longevity and identity,’ he says.

Verder wil Marchiori ook het verschil maken in de vinificatie, en gebruiken ze autochtone gisten voor de fermentatie die zo de typische kenmerken van de wijngaard te ondersteunen.

Others prefer native yeast fermentations. At the Marchiori estate, Umberto Marchiori has researched the subject extensively. ‘Each vineyard has a unique profile in its population of fungi,’ he explains. ‘Its individuality can only be articulated with indigenous yeasts.’

meer info via https://www.decanter.com/premium/premium-prosecco-aiming-high-418465/

June 14, 2019


Produttori del vino in Italia

#PoderiMattioli #Verdicchio #CastelliDiJesi #LeMarche #ContràSoarda #Veneto #BassanoDelGrappa #Musso #Pietradolce #Etna #Sicilia #EtnaRosso #EtnaBianco #Puglia #CaiaffaBioWinery #NeroDiTroia #Modigliana #EmiliaRomagna #SanGiovese #VillaiPapiano #Prosecco #Superiore #Marchiori #Bio #Unesco #AquilaDelTorre #Friuli #GoodTimesBetterWines

Vini Italiani Michele Moresi

January 22, 2019


121 BC, What’s in a name?

Falerno wijn

Contrà Soarda heeft met de 121 BC Vespaiolo een zeer bijzondere wijn in haar gamma. een natuurwijn met maceratie op de schil, een prachtige expressie van deze autochtone druif in het Noorden van Veneto.

Wat betekent deze naam?
Het is een verwijzing naar een befaamde wijn uit de oudheid uit het Zuiden van het toenmalige Romeinse Rijk. 121 BC is volgens de geschiedenis de beste vintage ooit van de ‘Falerno' wijn, een befaamde witte wijn uit het Romeinse Rijk op basis van de Aglianico en de Greco di Tufo. Hij werd geproduceerd in de vulkanische grensstreek tussen Campania en Lazio. We weten dit nu nog steeds omdat de wijn een rol in de Romeinse geschiedenis heeft gespeeld. De Falerno vintage 121BC zou in 60 BC (!) op een banket geserveerd zijn ter ere van de verovering van Spanje door Julius Ceasar. Een Grand Cru avant la lettre.

Banketten werden door de adel georganiseerd in hun riante in villa's, wellustige feesten vol eten en wijn! Er was reeds een hele reeks wijnen beschikbaar die afkomstig waren van Frankrijk tot Noord-Italië. Als de adel zijn gasten echt wou verwennen, dan werd de Falerno geschonken, wijn van de goden. Wijn werd in een miniatuur krater gegoten en er werden drinkbekers in gedompeld die adfundum werden genuttigd. Plinius 'de Oudere' prees deze specifieke wijn als zijnde superieur boven alle andere wijnen. De Falerno was een synoniem voor luxe. Falernus zou een landbouwer zijn die volgens de legende een wijngaard ter beschikking kreeg na een nachtelijk bezoek van Bacchus.

De druiven van de Falerno werden laat geoogst, en mogelijk waren ze door edelrot aangetast. De Falerno rijpte 15 à 20 jaar (!) in amphorae alvorens ze gedronken werd en had een alcohol percentage van 15° alcohol. Ze had een amber tot donkerbruine kleur. Je kan het vergelijken met bv. de Tregenda Riserva, ook met druiven aangetast door Edelrot. Tegenwoordig omvat het gebied de Falerno del Massico DOC, met de belangrijkste druiven Falanghina, Aglianico en Piedirosso.

 

1 2 3 12 Volgende »