Nieuws

July 27, 2019


Marchiori Prosecco : one of the finest in the world

Marchiori Prosecco

Wat maakt de Prosecco van Marchiori zo speciaal?

Hun steile wijngaarden? De variëteiten van authentieke Prosecco druiven? Hun locale gisten? Het is de blend van deze eigenschappen dat Marchiori één van de beste prosecco’s ter wereld maakt.

Marchiori is ook uitzonderlijk om bij het verplichte % Glera Tonda een balans te zoeken met andere authentieke druiven, met eenzelfde subtiliteit.
Indien je Chardonnay of Pinot toevoegt, dan zullen deze dadelijk de Glera druif overheersen en zal de typische Prosecco-smaak niet meer aanwezig zijn.

‘These grapes (Perera, Bianchetta, Verdiso e, Glera Lunga) are adapted to this specific place and part of its patrimony,’ says Marchiori, who is replanting a handful from a massal selection of old vines. Besides including them in his 5 Varietà Prosecco Superiore, he vinifies small lots separately to display the personality of each. Bianchetta offers structure, body and spice; Perera intense pear; Verdiso freshness, acidity and a gorgeous rosewater twist; and Glera Lunga salinity, citrus and herbal notes. ‘The idea is to have more voices, which is advantageous in terms of flavours, longevity and identity,’ he says.

Verder wil Marchiori ook het verschil maken in de vinificatie, en gebruiken ze autochtone gisten voor de fermentatie die zo de typische kenmerken van de wijngaard te ondersteunen.

Others prefer native yeast fermentations. At the Marchiori estate, Umberto Marchiori has researched the subject extensively. ‘Each vineyard has a unique profile in its population of fungi,’ he explains. ‘Its individuality can only be articulated with indigenous yeasts.’

meer info via https://www.decanter.com/premium/premium-prosecco-aiming-high-418465/

June 14, 2019


Produttori del vino in Italia

#PoderiMattioli #Verdicchio #CastelliDiJesi #LeMarche #ContràSoarda #Veneto #BassanoDelGrappa #Musso #Pietradolce #Etna #Sicilia #EtnaRosso #EtnaBianco #Puglia #CaiaffaBioWinery #NeroDiTroia #Modigliana #EmiliaRomagna #SanGiovese #VillaiPapiano #Prosecco #Superiore #Marchiori #Bio #Unesco #AquilaDelTorre #Friuli #GoodTimesBetterWines

Vini Italiani Michele Moresi

January 22, 2019


121 BC, What’s in a name?

Falerno wijn

Contrà Soarda heeft met de 121 BC Vespaiolo een zeer bijzondere wijn in haar gamma. een natuurwijn met maceratie op de schil, een prachtige expressie van deze autochtone druif in het Noorden van Veneto.

Wat betekent deze naam?
Het is een verwijzing naar een befaamde wijn uit de oudheid uit het Zuiden van het toenmalige Romeinse Rijk. 121 BC is volgens de geschiedenis de beste vintage ooit van de ‘Falerno' wijn, een befaamde witte wijn uit het Romeinse Rijk op basis van de Aglianico en de Greco di Tufo. Hij werd geproduceerd in de vulkanische grensstreek tussen Campania en Lazio. We weten dit nu nog steeds omdat de wijn een rol in de Romeinse geschiedenis heeft gespeeld. De Falerno vintage 121BC zou in 60 BC (!) op een banket geserveerd zijn ter ere van de verovering van Spanje door Julius Ceasar. Een Grand Cru avant la lettre.

Banketten werden door de adel georganiseerd in hun riante in villa's, wellustige feesten vol eten en wijn! Er was reeds een hele reeks wijnen beschikbaar die afkomstig waren van Frankrijk tot Noord-Italië. Als de adel zijn gasten echt wou verwennen, dan werd de Falerno geschonken, wijn van de goden. Wijn werd in een miniatuur krater gegoten en er werden drinkbekers in gedompeld die adfundum werden genuttigd. Plinius 'de Oudere' prees deze specifieke wijn als zijnde superieur boven alle andere wijnen. De Falerno was een synoniem voor luxe. Falernus zou een landbouwer zijn die volgens de legende een wijngaard ter beschikking kreeg na een nachtelijk bezoek van Bacchus.

De druiven van de Falerno werden laat geoogst, en mogelijk waren ze door edelrot aangetast. De Falerno rijpte 15 à 20 jaar (!) in amphorae alvorens ze gedronken werd en had een alcohol percentage van 15° alcohol. Ze had een amber tot donkerbruine kleur. Je kan het vergelijken met bv. de Tregenda Riserva, ook met druiven aangetast door Edelrot. Tegenwoordig omvat het gebied de Falerno del Massico DOC, met de belangrijkste druiven Falanghina, Aglianico en Piedirosso.

 

October 12, 2018


3 Bicchiere voor de Ylice 2016!

Ylice 2016 Poderi Mattioli Michele Moresi

Grande!!!! Na de Lauro verschillende jaren op rij heeft de Ylice 2016 ook weer de felbegeerde 3 bicchiere in de Gambero Rosso 2019 gewonnen. Een terechte beloning voor een fantastische wijn van fantastische wijnmakers! 

Poderi Mattioli uit Le Marche maakt 3 wijnen, 2 stille wijnen en 1 metodo classico op basis van de gerenommeerde Verdicchio druif! Ze zijn hier dan ook meester in. Ook de meer geëvolueerde Lauro is een prijsbeest dat regelmatig de 3 bicchiere binnenhaalt. Voor de Ylice was het ondertussen een paar jaar geleden, maar met de 2016 zitten ze er weer boenk op!

De Gambero Rosso is voor Italiaanse wijnen wat de Guide Michelin of Gault & Millau betekent voor restaurants. Zij belonen de wijnen op hun exceptionele kwaliteiten die verwacht worden binnen de gestelde appellatie, druif of regio.

Koop hem Online!

May 17, 2018


Wijn proeven, thuis samen met vrienden!

Wijn is vooral genieten, liefst in fijn gezelschap. Maar wijn is ook een zeer persoonlijke beleving. Wanneer je je eigen smaak-profiel kent kan je van hieruit deze verder ontwikkelen.

lees meer op https://www.michelemoresi.be/pages/proeven

November 10, 2017


Prosecco, méér dan Italiaanse Bubbels?

Prosecco DOCG

Prosecco, méér dan goedkope bubbels uit Italië? Lees mijn Case-Study van de meest gedronken schuimwijn ter wereld! Download de .pdf via de link

https://www.slideshare.net/slid…/embed_code/…/8vFXng5TvUgr8p

Happy Reading!

 

July 01, 2017


Summersales!

Zaterdag 1juli starten de solden! Dus ook in onze Michele Moresi Boutique! 20% op alle afgeprijsde wijnen* gedurende de maand juli! (* enkel geldig in onze boutique, zolang de voorraad geldt)

Spring binnen in onze Boutique op vrijdag of zaterdag in de Beauffortstraat 6 te Meise.

1 2 3 11 Volgende »