Sommelier Michele's advies : " De Koreaanse keuken zit vol uitgesproken smaken. Gebruik van knoflook, gember, chili, geroosterd sesamzaad en kochujang geven Koreaans eten erg hartig. Een goed doordachte foodpairing is essentieel. We proberen aan de hand van enkele voorbeelden nuttige gastronomische tips te geven.
Kimchi is één van de bekendste Koreaanse gerechten op basis van gefermenteerde kool. Zeker de winter Kim Chi is knapperig en heerlijk zuur, verrijkt met intense smaken van knoflook, gember, gefermenteerde ansjovis-saus en veel gemalen rode chilipeper. Hier let je best een beetje op dat je wijn niet te delicate zuren heeft, want ze zijn geen partij voor dit gerecht. Zorg voor een witte wijn met voldoende vettigheid in combinatie van fijne milde zuurtjes die je mond reinigen. Wijnen met ronde toetsen, stijl Pinot Grigio of Picolit, zijn hier zeker op hun plaats.
Zeer interessant in de Koreaanse keuken is hun variant van ‘tapas’. Gefrituurd voedsel zoals pa'jon en pindaettok scoren steeds goed in elk gezelschap. Hierbij kan je witte wijnen nemen met toetsen van gebrande nootjes en karamel, of een droge Marsala als het iets gewaagder mag zijn. Vis en schaaldieren zijn Koreaanse keuken. Saengsonhoe is een topgerecht met rauwe vis, met zee-verse smaken. Je kan kiezen uit een grote variatie aan witte wijnen. Edele volle wijnen uit Friuli (van de vermaarde Colli Orientali die fantastische bodems hebben voor witte top-wijnen), of een Verdicchio Castelli di Jesi met hun geraffineerde ziltigheid en toetsen van amandeltjes tot vulkanische toetsen van een Etna Bianco. Vanzelfsprekend past een goede Franciacorta van een aantal jaren oud ook prima!
Zeer smakelijk en een feest is een Koreaanse tafel-BBQ, met overheerlijke Bulgogi (dun gesneden rundsvlees) als absolute topper. Samen met intense smaken van sojasaus, geplette knoflook en gember, geroosterde sesamzaadjes en sesamolie verkrijgen we echte smaak-explosie. Het best werkt hier een ronde wijn met een voldoende body en stevig in het alcohol. Tannines zijn liefst matig aanwezig ofwel mooi verweven. Uit Zuid-Italië is een gerijpte Primitivo of een Nero di Troi zeer aangenaam. Een krachtige wijn met Merlot of een geraffineerde Montepulciano werken ook prima. Een Brunello kan ook, als het wat méér mag zijn, maar zoek dan de oudere jaartallen zodat de zuren volledig verweven zijn met de tertiaire toetsen."