Moscato Giallo

Moscato Giallo

Herkomst

Moscato Giallo is een witte Italiaanse druif die tot de Muscat-familie behoort. Hij heeft grote trossen met gele druiven, voornamelijk verbouwd in Noord-Italië. De druif wordt ook aangeplant in Kroatië, waar hij bekend staat als Muškat žuti. Hij heeft een dikke schil waardoor hij vaak resistent is voor botrytis, maar hij kan wel gevoelig zijn voor meeldauw.

Lang werd gedacht dat de herkomst van Moscato Giallo in Syrië lag. DNA-analyse toonde echter aan dat Moscato Giallo familie is van de Moscato Bianco, reeds in de 14e eeuw beschreven. Gezien zijn huidige aanplant wordt nu over het algemeen aangenomen dat Noord-Italië zijn geboorteplaats is.

Door de relatie met Moscato Bianco heeft Moscato Giallo ook de nodige familiebanden met de druivensoort Aleatico. Deze brengt rode wijn voort maar ze heeft wel sterke aromatische eigenschappen gemeen. 

Verschillende synoniemen van de Moscato Giallo zijn ondermeer Fior d'Arancio (in Padova), Goldenmuskateller (in Bolzano), Moscatel (in Trentino), Muscat du Pays (in de regio Wallis in Zwitserland), Muscat vert (in Wallis) en Muscatedda (op Sicilië).

Herkenbare aroma's

Moscato Giallo zorgen voor goudkleurige wijnen met een lichte aciditeit, maar zeer sterke aromatisch eigenschappen. 

Wijnen

De druif wordt vaak gebruikt om zoete dessertwijnen te produceren, vaak in de Passito-stijl. Droge wijnen op basis van Moscato Giallo brengen steeds weelderige aroma's voort.

In de Veneto en Friuli-Venezia Giulia wordt de druif gebruikt om zowel mousserende als passito-achtige dessertwijnen te maken voor respectievelijk de Corti Benedettine del Padovano en Friuli Isonzo DOC's.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Moscato Giallo druif.