121 BC, What’s in a name?

Falerno wijn

Contrà Soarda heeft met de 121 BC Vespaiolo een zeer bijzondere wijn in haar gamma. een natuurwijn met maceratie op de schil, een prachtige expressie van deze autochtone druif in het Noorden van Veneto.

Wat betekent deze naam?
Het is een verwijzing naar een befaamde wijn uit de oudheid uit het Zuiden van het toenmalige Romeinse Rijk. 121 BC is volgens de geschiedenis de beste vintage ooit van de ‘Falerno' wijn, een befaamde witte wijn uit het Romeinse Rijk op basis van de Aglianico en de Greco di Tufo. Hij werd geproduceerd in de vulkanische grensstreek tussen Campania en Lazio. We weten dit nu nog steeds omdat de wijn een rol in de Romeinse geschiedenis heeft gespeeld. De Falerno vintage 121BC zou in 60 BC (!) op een banket geserveerd zijn ter ere van de verovering van Spanje door Julius Ceasar. Een Grand Cru avant la lettre.

Banketten werden door de adel georganiseerd in hun riante in villa's, wellustige feesten vol eten en wijn! Er was reeds een hele reeks wijnen beschikbaar die afkomstig waren van Frankrijk tot Noord-Italië. Als de adel zijn gasten echt wou verwennen, dan werd de Falerno geschonken, wijn van de goden. Wijn werd in een miniatuur krater gegoten en er werden drinkbekers in gedompeld die adfundum werden genuttigd. Plinius 'de Oudere' prees deze specifieke wijn als zijnde superieur boven alle andere wijnen. De Falerno was een synoniem voor luxe. Falernus zou een landbouwer zijn die volgens de legende een wijngaard ter beschikking kreeg na een nachtelijk bezoek van Bacchus.

De druiven van de Falerno werden laat geoogst, en mogelijk waren ze door edelrot aangetast. De Falerno rijpte 15 à 20 jaar (!) in amphorae alvorens ze gedronken werd en had een alcohol percentage van 15° alcohol. Ze had een amber tot donkerbruine kleur. Je kan het vergelijken met bv. de Tregenda Riserva, ook met druiven aangetast door Edelrot. Tegenwoordig omvat het gebied de Falerno del Massico DOC, met de belangrijkste druiven Falanghina, Aglianico en Piedirosso.

 


Michel Thysen
Michel Thysen

Author