Italië begint in Ticino!

De zwitsers beweren dat Kanton Ticino zwitsers is. Ik geloof daar niets van! Niet omdat de origine van de Moresi-clan daar ligt (en niet in het 'officiële' Italië ...), in het kleine bergdorpje tegen Italië, Signora. Wél omdat niets erop wijst dat niét zo is, buiten de verkeersborden en nummerplaten ...

Toegegeven, tijdens de passages richting Italië is het de vooral de geur van de oerstal die maakt dat we ter hoogte van Lugano een uur de bergen in rijden om tot Bogno te geraken. Bogno is een kleine gemeente binnen Valcolla, waartoe Signora ook behoort. Valcolla wordt gevormd door een iets lager gelegen klein centrum met een resem kleine berggehuchten. In Signora zijn enkel een 60-tal huizen, een kerkje en een kerkhof waar de helft van de zerken de naam Moresi draagt. In Bogno is er wél een hotel waar je kan overnachten, 'Il Leone Nero'. Je moet hiervoor wel wat serieuze haarspeldbochten trotseren ('kotsbochten' volgens ons Amélie ...). Zeker de laatste 3 vlak voor Bogno zullen de PK's van je auto testen.

Er is in deze streek veel bebossing waar je overal wel een wild stromend riviertje de afgrond in hoort klateren. Indien je een aantal dagen blijft kan je aan de voet van de 'kale' berg Monte Tamaro proberen. Een zetellift brengt je naar boven waar je in de verte de Matterhorn kan zien.

Je kan ook eten in Il Leone Nero, maar het is wat overprijsd. (Ik zou anders graag de hoteleigenaar Ivan een extra centje gunnen.) Je gaat beter naar de osteria/pizzerio 'Il Baracchino' (De barak) voor een eerlijke hap. Je eet er trouwens de lekkerste pizze ter wereld. Waarschijnlijk deels omdat je in dit hol van Pluto dat niet verwacht ...
Ik verwachtte ook niet dat wanneer ik vroeg naar een glaasje (huis)wijn, ik mijn keus mocht maken. Geen brol van onder de toog dus. De bazin stelde zelf voor géén Merlot te nemen (nochtans dé meest gebruikte druif in de streek) maar wel een Refosco dal Peduncolo uit Friuli. Gezien het voor bij een pizza was bestemd, leek me dat een prima idee. Voor Karen stelde ze een glas wit gevinifieerde Pinot Nero uit Pavia (Lombardije) voor (BellaFiore). Pavia ligt niet in de Franciacorta streek, maar in de neus kan je zeker de verwantschap ruiken. Pinot Nero is één van de gebruikte druiven binnen de DOCG van Franciacorta. Geen grootse wijn (beetje korte afdronk), maar wél erg verrassend (mooi aroma) en vooral zeer verfrissend.
Geweldig! De kinderen gratis ijsjes, en wij een glaasje Limoncello home-made door la Nonna! Mits geen extra toegevoegde alcohol lekker fruitig de smaak van de citroenen van Sorrento!

Dit bedoel ik dus!
Zoals ik zei, de nummerplaten zeggen van niet, maar de keuken, gastvriendelijkheid en hun savoir-vivre vertellen mij dat Ticino wel degelijk Italiaans is!
Als je een overnachting zoekt halfweg Italië, probeer dan een iets anders dan een veel té duur hotel in Lugano of Como. Choose Bogno!
Michel Thysen
Michel Thysen

Author