Valter Mattoni, levenslust uit Le Marche in een wijnfles!

De wijnen van Valter Mattoni uit Le Marche behoren absoluut tot de meest interessante van de afgelopen jaren in de Italiaanse wijnwereld.

Valter, een voormalige huisschilder met een sterk accent, besloot in 2000 om zijn passie voor het terroir om te zetten in een klein wijndomein in Castorano (Le Marche). Dit was een gevold van legendarische schranspartijen in een osteria waar Valter samen met geestesgenoten, zonder geld maar met veel goesting, zich op een gulzige manier verdiepte in de wijnen. Wie graag deze groep vervoegde was Marco Casolanetti van Oasi degli Angeli, maker van de iconische wijnen Kurni en Kupra. Marco inspireerde deze nieuwe wijnmakers, en zo ontstond de geuzen-naam ‘Kurni-boys’. Hij treedt vandaag nog steeds op als adviseur van Valter om samen te waken over de superieure kwaliteit van de Montepulciano-druiven.

Valter Mattoni Michele MoresiDe wijnen van Valter Mattoni uit Le Marche behoren absoluut tot de meest interessante van de afgelopen jaren in de Italiaanse wijnwereld.

Valter, een voormalige huisschilder met een sterk accent, besloot in 2000 om zijn passie voor het terroir om te zetten in een klein wijndomein in Castorano (Le Marche). Dit was een gevold van legendarische schranspartijen in een osteria waar Valter samen met geestesgenoten, zonder geld maar met veel goesting, zich op een gulzige manier verdiepte in de wijnen. Wie graag deze groep vervoegde was Marco Casolanetti van Oasi degli Angeli, maker van de iconische wijnen Kurni en Kupra. Marco inspireerde deze nieuwe wijnmakers, en zo ontstond de geuzen-naam ‘Kurni-boys’. Hij treedt vandaag nog steeds op als adviseur van Valter om samen te waken over de superieure kwaliteit van de Montepulciano-druiven.

Op het kleine domein van Valter Mattoni in Castorano, in het hart van het wijndistrict Piceno, worden slechts 6000 flessen/jaar geproduceerd. Oude wijngaarden op klei- en alluviale-bodems, sommige meer dan 50 jaar oud. 300 meter boven de zeespiegel met een mooi uitzicht op zee en de glooiende heuvels van Ascolano. De kleine percelen zijn beplant met Sangiovese, Grenache en veel Trebbiano en Montepulciano. De opbrengst per hectare bij Valter Mattoni is te vergelijken met die van een Bourgondische Grand Cru. Het geeft weer welke kwaliteit Valter beoogt met zijn wijnen.

De belangrijkste wijn van dit domein is zonder twijfel de Arshura, waarmee Valter met de typisch druif uit de regio, de Montepulciano, wonderlijke dingen doet. In het plaatselijke dialect betekent ‘arshura’ zoiets als brandend of verschroeiend gevoel en kan het op veel dingen worden toegepast. Het kan de wens zijn van iemand die in het land is geboren zonder iemand in de buurt om hem te helpen en. Arshura betekent alles, 'wild zijn', de ontwikkelde passie voor het leven, voor vrouwen, en de andere geneugten des levens. Een wijn die niet beter de persoonlijkheid kan weergeven van Valter. Een opwindende Montepulciano, fruitig en kruidig ​​met tonen van tabak en chocolade. Niet verwonderlijk dat deze absolute topper met de vintages 2016 en 2017 '3 bicchieri' haalde in de Gambero Rosso. Een ‘must’ voor de échte liefhebber van Italiaanse wijnen.

https://www.michelemoresi.be/.../italiaans.../valter-mattoni

Michel Thysen
Michel Thysen

Author