Waarom duurzame landbouw zo belangrijk is!

Michele Moresi

We staan er misschien niet onmiddellijk bij stil, maar tomatenconcentraat is ongeveer het meest gebruikte condiment ter wereld. Van ketchup tot pastasauzen, voorverpakte pizza tot andere kant-en-klare maaltijden, tomatenconcentraat heeft een enorme afzet. We beelden ons onmiddellijk Italiaanse akkers voor waar de rijpe Italiaanse tomaten klaar zijn om geplukt te worden? Think again!

Chinese tomaten-bagger overspoelt de wereldmarkt van tomatenconcentraat, waar in Afrika zelfs verdorven tripple-concentraat wordt aangelengd met water om aldus nog verkocht te worden. Wie deze verdorven markt wil kennen, kan ik dit boekje aanraden. 

https://www.demorgen.be/nieuws/de-tomaat-in-uw-italiaanse-pastasaus-komt-eigenlijk-uit-china~ba46f572/  

 
Het is door een mankend Europese regelgeving dat minderwaardige Chinese tomatenconcentraat op basis van industriële tomaten in Italië aangelengd met water kan worden, om zo zijn weg naar de warenhuizen elders in Europa kan vinden via de vele goedkope huismerken, made in Italy. Behalve de Italianen zelf, die zorgen dat ze hun eigen zelfgekweekte tomatenconcentraat gebruiken, en niet Chinese ersatz. Het wordt hoog tijd dat deze regelgeving verstrengd wordt zodat de origine transparant blijft doorheen de hele supply-chain, zodat je weet wat je eet, toch?

Je kan natuurlijk ook zelf kiezen voor de kwaliteitproducten van top-merken, of koop BIO-producten van kleine producenten. Vergiftigd worden, het is een keuze.

Michel Thysen
Michel Thysen

Author