Langhe of Roero? Of gewoon Cuneo? Of eerder Barbaresco? Wat is het nu in Piemonte?

Voor de gevorderde wijnliefhebber lijkt dit een absurde vraag. Voor anderen kunnen de verschillende benamingen van zones erg verwarrend zijn? een korte bondige verklaring is daarom wel relevant als opfrissing, voor élke liefhebber van de Piemontese wijn-toppers.

 

Als we het over wijnproductie hebben zijn Cuneo, Asti en Alessandria de bekendste provincies, maar Novara wint door zijn uitstekende regio ‘Alto-Piemonte’ terecht aan populariteit. De natuurlijke regio’s, in deze context Langhe, Roero, Monferrato en Alto-Piemonte, stoppen natuurlijk niet bij de grenzen van deze provincies.

Langhe

Wie wijn en Piemonte in één zin uitspreekt, denkt waarschijnlijk eerst aan Barolo en Barbaresco. Twee van de grootste Italiaanse appellaties. Deze twee appellaties zijn tevens twee aparte regio’s die dicht bij elkaar liggen, beiden ten zuiden van de Tanaro rivier in de provincie Cuneo. In beide gevallen zijn het ook twee deelgemeenten van hun respectievelijke appellaties, naast de andere gemeentes die hierin vallen.

Deze twee appellaties liggen in de Langhe-streek, een schilderachtig, heuvelachtig gebied. Deze wordt begrensd door de rivier de Tanaro in het zuiden en het oosten, en ligt deels zowel in de provincies Cuneo en Asti. Het centrale punt van de Langhe is de stad Alba, ook bekend voor zijn vermaarde truffel-toerisme. Rondom Alba liggen heuvels met rij na rij keurig gesnoeide wijngaarden.

Barolo en Barbaresco liggen dus beiden in de Langhe. De Barbaresco-zone ligt ten zuiden van de rivier de Tanaro en krijgt hierdoor een lichte maritieme invloed waardoor de Nebbiolo iets eerder rijpt dan in de Barolo-zone, die verder verwijderd is de Tanaro maar vooral ook iets hoger ligt.

Let op, de verscheidenheid van deze streek vertaalt zich ook in de verscheidenheid van wijnen. Binnen de overkoepelende appellatie zijn een resem druiven toegestaan zoals Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Pinot Nero, Freisa en Cabernet Sauvignon. Voor wit zijn dat Arneis, Chardonnay, Favorita, Nascetta, Riesling, Sauvignon en Rossese Bianco.

Roero

De Roero is een andere wijnregio in Cuneo. Deze ligt ten noorden van de Tanaro rivier. Hier wordt zowel rode, witte als schuimwijn geproduceerd. De benaming “Roero” (zonder verdere specificatie) zijn rode wijnen gemaakt van minimaal 95% Nebbiolo druiven met toevoeging van andere rode druiven.

De Roero-regio wordt wel eens stiefmoederlijk behandeld. Verdere verwarring treedt op door de appellatie Nebbiolo d’Alba, gezien Alba als centrum van de Langhe wordt gezien en zo verkeerdelijk wordt gelinkt aan de wijnen ervan.

Monferrato

De regio Monferrato beslaat zowel delen van de provincies Asti en Alessandria en ze wordt in twee gesneden door de Tanaro rivier. Het noordelijke deel staat bekend als 'Basso Monferrato' en wordt gekenmerkt door vlaktes en glooiende heuvels. Ten zuiden van de rivier ligt 'Alto Monferrato', die oprijst uit de Apennijnen.

Deze regio geeft thuis aan verschillende prominente appellaties. Moscato d’Asti DOCG wordt vooral in de provincie Asti geproduceerd, maar ook in mindere mate in Cuneo en Alessandria (het hele Monferrato gebied).

Voor rode wijnen is dit toch de regio waar de Barbera-druif volledig tot zijn recht komt. De Barbera d’Asti Superiore DOCG wordt geproduceerd in de heuvelachtige Monferrato streek van de provincies Asti en Alessandria. Hier onderscheiden we verschillende subzones, nl. Tinella, Colli Astiani en Nizza. Deze laatste verkreeg in 2014 zijn eigen DOCG-label (Nizza Monferrato DOCG).

Andere typische variëteiten van de Monferrato regio zijn Grignolino, Freisa, Cortese en Dolcetto.

Alto-Piemonte

Zo’n 150 km ten noorden van Alba, aan de voet van de Alpen, begint Alto-Piemonte. Deze regio is een alpien paradijs tussen beboste heuvels aan de oevers van de Sesia rivier. De laatste twee decennia heeft Alto-Piemonte als wijnregio een renaissance doorgemaakt. Dit na een sombere periode nadat de streek in het begin van de 20e eeuw het slachtoffer werd van vernietigende natuurlijke catastrofes.

Druivensoorten, zoals Nebbiolo (hier "spanna" genoemd), Vespolina en Uva Rara, krijgen vandaag weer de aandacht die ze verdienen.

Meer info over de toekomst van Nebbiolo in de hoger gelegen gebieden van Alto Piemonte lees je hier :

https://www.michelemoresi.be/blogs/news/de-toekomst-van-nebbiolo


Michel Thysen
Michel Thysen

Author