Nebbiolo haalt nieuwe pieken in de alpenwijngaarden van Valtellina!

Nebbiolo, de nobele druif achter Barolo en Barbaresco, is niet enkel in Piemonte toonaangevend. Ook in Valtellina, in het noorden van Lombardije, gedijt de Nebbiolo uitzonderlijk goed op rotsachtige, alpenwijngaarden. Duizelingwekkende steile hellingen, voorzien van terrassen omzoomd door droge stenen, zijn de heimat van de Valtellina wijngaarden die door de Alpen goed worden beschermd voor de regen en hevige stormen. De milde bries van het Comomeer beneden en zuidelijke liggingen geven een extra klimatologisch voordeel.
 

De rode wijnen zijn elegant en aromatisch, van nature lichter zijn en met een lager alcoholgehalte dan Barolo en Barbaresco. Zonder te moeten inboeten op vlak van complexiteit, finesse en bewaarpotentieel. Naast de kenmerken van de Nebbiolo-druif (rozen, rode bessen, kamfer en leer/teer), zorgt de streek voor extra aromatische dimensies van alpenkruiden en hartige minerale toetsen. De tannines van de wijnen uit de Langhe zijn krachtiger en meer present. Dat komt omdat de bodem daar meer klei en kalk bevatten wat voor tannines optimaal is.
 
Valtellina Superiore, één van de twee DOCG’s uit deze regio, is de prominente wijn uitgedrukt in volumes. Deze appellatie wordt gemaakt met druiven afkomstig van de beste wijngaarden tussen de steden Buglio in Monte en Tirano. Op de steile, rotsachtige, terrasvormige wijngaarden die zich vastklampen aan de Rhätische berghellingen, wordt bijna alles uitsluitend met handenarbeid gedaan.

De tweede DOCG is de Sforzato di Valtellina, gemaakt van ingedroogde druiven. Het is echter een droge wijn in de stijl van Amarone. Naast de twee DOCG’s bestaat er nog binnen deze regio nog de 'Rosso di Valtellina DOC'-appellatie. Deze wijnen zijn fris, soepel en fruitig. Verplichte rijping is slechts zes maanden op stalen tanks, om zo de fruitigheid en jeugdige expressie van de wijn te benadrukken.

Een absolute referentie uit de Valtellina-streek is Rock ’n Roll Winery Dirupi, opgericht in 2004. De oprichters, Pierpaolo Di Franco en Davide Fasolini, zijn twee jeugdvrienden wiens pad elkaar weer kruisten toen ze beiden hun studie oenologie aan de universiteit afrondden. Zonder land en veel financiële middelen huurden ze 15 verschillende terrassen in Valtellina, gewijd aan Chiavennasca (De lokale benaming van Nebbiolo).


Wijnhuis Dirupi past duurzame praktijken toe en streeft naar biologische landbouw, maar het vochtige klimaat van Valtellina maakt biologische certificering moeilijk. Maar niet onmogelijk, zoals ze bewijzen.Het domein is gevestigd in een historisch pand in Sondrio. Hun wijngaarden liggen verspreid over de zones Sondrio, Montagna, Poggiridenti, Grumello en Inferno. 


Bekijk de Topwijnen van Dirupi!

Michel Thysen
Michel Thysen

Author