Marchiori Prosecco : one of the finest in the world

Marchiori Prosecco

Wat maakt de Prosecco van Marchiori zo speciaal?

Hun steile wijngaarden? De variëteiten van authentieke Prosecco druiven? Hun locale gisten? Het is de blend van deze eigenschappen dat Marchiori één van de beste prosecco’s ter wereld maakt.

Marchiori is ook uitzonderlijk om bij het verplichte % Glera Tonda een balans te zoeken met andere authentieke druiven, met eenzelfde subtiliteit.
Indien je Chardonnay of Pinot toevoegt, dan zullen deze dadelijk de Glera druif overheersen en zal de typische Prosecco-smaak niet meer aanwezig zijn.

‘These grapes (Perera, Bianchetta, Verdiso e, Glera Lunga) are adapted to this specific place and part of its patrimony,’ says Marchiori, who is replanting a handful from a massal selection of old vines. Besides including them in his 5 Varietà Prosecco Superiore, he vinifies small lots separately to display the personality of each. Bianchetta offers structure, body and spice; Perera intense pear; Verdiso freshness, acidity and a gorgeous rosewater twist; and Glera Lunga salinity, citrus and herbal notes. ‘The idea is to have more voices, which is advantageous in terms of flavours, longevity and identity,’ he says.

Verder wil Marchiori ook het verschil maken in de vinificatie, en gebruiken ze autochtone gisten voor de fermentatie die zo de typische kenmerken van de wijngaard te ondersteunen.

Others prefer native yeast fermentations. At the Marchiori estate, Umberto Marchiori has researched the subject extensively. ‘Each vineyard has a unique profile in its population of fungi,’ he explains. ‘Its individuality can only be articulated with indigenous yeasts.’

meer info via https://www.decanter.com/premium/premium-prosecco-aiming-high-418465/


Michel Thysen
Michel Thysen

Author