Marsala, authentic taste of Sicily!

Marsala kennen we allemaal als die lekkere digestief uit Sicilië, maar misschien vooral als essentieel ingrediënt in heerlijke Tiramisu. Het draagt de naam van het gelijknamig stadje in het Noord-Westen van Sicilië waar Marsala als dronk zijn oorsprong heeft.

De drank heeft zowel in de aroma’s, smaak als bereidingsproces heel wat gelijkenissen met de de Spaanse sherry. De onweerstaanbare toetsen van gebrande nootjes.

Marsala wordt gemaakt door specifieke vinificatie van autochtone witte druivensoorten zoals Grillo, Catarrato, Inzolia of Grecanico. Na de fermentatie wordt er wijnalcohol toegevoegd aan de most, aangevuld met hoeveelheden gekarameliseerde gekookte most (die ‘gebrande nootjes’). Daarna start het rijpings proces via solera-systeem op eiken vaten, waar verschillende lagen van vaten met verschillende jaargangen met elkaar zijn verbonden, bij Marsala noemen ze dit ook de blending met de Marsala Stravecchio ('eeuwige' Marsala).

De jonge marsala wordt in de bovenste laag gedaan, de oudste zit onderaan. De laag van de oudste en meest geconcentreerde marsala is eigenlijk het eindproduct, en van hieruit wordt er gebotteld.
Steeds beetje per beetje, en zo weer aangevuld van de laag erboven, een cascade-effect met als doel steeds dezelfde kwaliteit en rijpingskwaliteiten te garanderen.

Dit proces heeft natuurlijk ook te maken met welk soort van Marsala we te maken krijgen. We onderscheiden hierin de verschillende kwaliteitssoorten : Fine (1 jaar), Superior (2 jaar), Superior Riserva (4 jaar), Virgin of Solera (+5 jaar), Virgin Stravecchio of Virgin Riserva (+10 jaar).

De geschiedenis van Marsala brengt ons terug tot bij de Romeinen, die blijkbaar tijdens de vinificatiefase reeds gekookte most begonnen te gebruiken.

 


Michel Thysen
Michel Thysen

Author